Hogyan értelmezzük az Applikáció kijelzőjét (Deeper START)

A szonáradatok megtekintésének és értelmezésének két módja van – az Alap és a Nyers megjelenítési mód.

 • Az Alap adatmegjelenítési

  Az Alap adatmegjelenítési mód leegyszerűsíti az adatok megjelenítését, és csak a legfontosabb információt jeleníti meg. A halakat ikonként, a medert narancssárga színnel és az aljnövényzetet és az iszapot zöld színnel tekintheti meg. Ha még nem ismeri a hangradar használatát, javasoljuk, hogy az Alap megjelenítési móddal kezdjen. Miután megismerte az Alap adatmegjelenítést, a Nyers megjelenítésre válthat a haladóbb és pontosabb halkereséshez.

 • A Nyers adatmegjelenítési

  A Nyers adatmegjelenítési mód úgy jeleníti meg a hangradar adatait, ahogyan vannak – szűrők és egyszerűsítés nélkül. Ez a hangradaradatok megtekintésének és értelmezésének haladóbb módja, de pontosabb, mint az Alap mód. Itt további információt kaphat a Nyers hangradaradatok értelmezéséről.

Az adatok értelmezése az Alap megjelenítési móddal

Az Alap mód használata rendkívül egyszerű, és ez a javasolt megjelenítési mód, ha kezdő horgász, vagy még nem használt hangradart.

 • Hal méret

  A Deeper START hal ikonokat ábrázol három méretben. A halkereső lefordítja a fogadott szonár adatokat és megpróbálja meghatározni, hogy halról van-e szó? Ez olyan tényezőkön alapszik, mint a tárgy mérete és a szonár jel erőssége. Kérlek, tartsd észben, hogy még a legfejlettebb eszközök sem képesek 100% pontossággal meghatározni az adatokat! Pár kisebb hal egymás mellett úszva, akár egy nagyobb halnak tűnhet vagy némely vízalatti tárgy tűnhet halnak.

 • Hal mélysége

  A Deeper START hal ikonokat ábrázol különböző pontokban a vízben, a képernyőn. A vízfelszínétől keresztül a meder aljáig láthatjuk, hogy a hal hol helyezkedik el, kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb csalit, hogy megfogjuk a halat. Azokhoz a halakhoz, amelyek közel vannak a vízfelszínhez használhatunk: zig rig-et, támolygó villantót. Azokhoz a halakhoz, amelyek a víz fenekén vannak használhatunk: különböző előkéket, vagy wobblert.

  Bármilyen csalit használsz, biztos lehetsz benne, hogy a Deeper Start kivédi a hibákat.

  Két opció van a hal mélységének mérésére: a vízfelszínétől a halig, vagy a medertől a halig. Te választhatod meg a számodra legkényelmesebb módot a 'Beállítások' menü alatt, az applikációban.

 • Halriasztás

  Halriasztás opció kiválasztásával egy hang jelez, amikor a Deeper halat talált. A Halriasztással biztos lehetsz abban, hogy egy halat sem szalasztasz el, akkor sem amikor nem a képernyőt nézed.

Mederszerkezet

A halkereső egy megfelelő eszköz mélység mérésre, láthatóak a meder vonalai és hogy mi rejtőzik a víz alatt. Ezek az információk néha értékesebbek, mint hogy megjelöljük a halak helyét.

Növényzet és hínáros

Lehet, hogy szeretnéd feltérképezni az akadósabb növényzetet, hínárasokat, potenciális területeket ahol horgászhatsz (rablóhalas horgászat), vagy szeretnéd elkerülni ezeket a területeket (feeder horgászat). A növényzet ismeretsége segít megtalálni a ragadozók rejtekhelyeit és csapdáit.

Medertörések

Medertörések azok a helyek, melyek extra figyelmet érdemelnel, főleg a meredekek. A halak szeretik a medertöréseket, mert könnyen elérhető táplálékhoz juthatnak, és védemet is nyújt nekik a mélyvíz közelsége.

Pontok

A pontok meghatározása fokról fokra történik, de ezek meghatározása is nagyon egyszerű. Állandó sebességgel tekerjük az orsót, hogy pontos legyen a meghatátorzása annak, hogy milyen meredek a lejtő.

Az adatok értelmezése a Nyers megjelenítési móddal

A Nyers megjelenítési mód a halak beazonosításának és a mederjellemzők meghatározásának haladó módja. Javasoljuk, hogy akkor használja ezt a módot, ha már magabiztosnak érzi magát a Deeper START használatában, vagy ha van korábbi tapasztalata a hangradarok használatában.

1. A hal beazonosítása a Nyers hangradarmódban

 • Halívek

  A halak ívekkel történő azonosítása a halak beazonosításának haladó és pontosabb módja. A mód használatához győződjön meg arról, hogy a Hal ikonok beállítás ki van kapcsolva.

  Fontos, hogy ezek a görbék különböző méretűek lehetnek (hosszúak és szélesek), és nem teljes görbéket kapunk, figyeld a fél görbéket is. A lenti képernyőfotó mutat pár példát a a különböző görbékre. Ezek különböző hosszúak és szélesek, és nem teljes ívet írnak le ezek a görbék, de ezek halak. (hal görbének íve, kattints ide).

 • Hal ikonok

  Hasznos eszköz a hal ikon, amikor először kezdjük használni a szonárt: a halkereső lefordítja a beérkező adatokat és megpróbálja kitalálni, hogy halról van-e szó vagy sem. Ez a tényező a tárgy méretétől és a visszaverődő jel erejétől függ. Deeper szonár esetében, mi egy fejlett algoritmust használunk a Fish Deeper Applikációban, hogy lefordítsuk az adatokat. Sajnos, még a legjobban kifejleszetett eszközök sem képesek 100% pontossággal lefordítani az adatokat.

  Ezért ha a legnagyobb pontosságot szeretné elérni a halkeresővel, meg kell tanulnia kiolvasni az adatokat és kikapcsolni a Hal ikonokat.

  Itt az ideje annak, hogy belemerüljünk a dologba és kapcsoljuk ki a hal ikont - sokkal pontosabb adat kapunk arról, hol van a hal. Külön bónusz az is, hogy ezzel új dolgokat tanulhatunk meg, bővül az ismeretünk.

2. A hal méretének megállapítása a Nyers hangradarmódban

Nos, most hogy láttál pár hal görbét, ideje megtudni mennyire nagy a hal! Szóval, beszéljünk a hosszúságról, vastagságról, és a fél illetve teljes görbékről.

Halgörbék hossza

Gyakori hiba a horgászoknál, hogy amikor a halkeresőjüket nézik és hosszú görbéket, íveket látnak, akkor nagy halra gondolnak. Ez nem így van. A szonár kijelzőjén a hosszúság az időt jelenti. Például, a halkereső mozdulatlanul van a vízben. Van egy hal alattunk, ami szintén mozdulatlan, mit fogsz látni a kijelzőn? Egy folyamatos vonalat. Ez nem azt jelenti, hogy egy kék bálna van a tóban, miközben horgászol. Ez azt jelenti, hogy egy mozdulatlan hal van a halkereső alatt, ami picike is lehet.

Most képzeljük el azt a helyzetet, hogy a szonár ismét mozdulatlanul van a vízben, de most 2 hal úszik keresztül a jeleken, egy nagy és egy kicsi. A nagy hal gyorsan átuszik a sugáron, a kicsi csak lassan. Melyiknek lesz hosszabb görbéje a képernyőn? A válasz: kicsinek. Azért, mert a lassan mozgó tárgyak hosszabb jelet hagynak, mint a gyorsan mozgók, függetlenül a méretüktől.

Tegyünk egy pillantást a képernyőfotóról. Itt egy csalihalraj látható. Észrevehető, hogy milyen hosszúák a görbék. Ez azért van, mert a szonár mozdulatlan vagy nagyon lassan mozog, vagy mert a halak lassan mozognak. Bármelyik is a megoldás, ez egy jó példa arra, hogy a hosszú görbék nem feltétlenül nagy halat jelentenek.

Halgörbék szélessége

Szóval, a hosszúsággal nem állapítható meg a hal mérete. Sokkal jobb, ha a görbe vastagságát elemezzük. Emlékezz arra, hogy amikor az adatokat elemzed: gondolkozz függőlegesen, ne vízszintesen!
Mégha a görbe rövid is, ha vastag akkor a visszaérkezőjel egy nagy halról verődött vissza. Nézzük ismét a képernyőfotót. A 4 hal közül, melyik lehet a legnagyobb?
A válasz: jobb alsó hal. Minden görbe durván egyforma hosszúságú (és kicsit rövidek is). De a vastagsága a jobb alsónak elárulja a méretét. Nem egy szörnyeteg, de szép kis fogás lenne!

Fél vagy teljes halgörbék

Végül emlékezzünk arra, hogy amikor elemezzük az íveket, nem szükséges hogy a görbék teljesek legyenek. Fél görbék (mint ahogy a képernyőfotón látszik) is halakat mutatnak. Hogyan működik a szonár oktatóanyagunkban elmagyarázzuk, hogy néha miért kapunk egész és fél íveket. A rövid válasz az, hogy a teljes görbék azok, amikor a szonár tölcsérén teljesen keresztül haladt a hal, a fél görbénél csak egy részét érte a hal.
De nagyon fontos, hogy fél vagy csak egy kis görbe is rejthet nagy halat. Egész vagy fél görbék, ne feledjük hogy a vastagság az ami igazán számít!

Csalihal találása a halkeresőn

A csalihalakat a kijelző vonalnak vagy pontnak jelöli. Néha hasonlóan mint a növényzetet. Van 3 kulcsfontosságú különbség:
-A csalihal általában a vízközt helyezkedik el és nem a víz fenekén;
-A halkereső a csalihalat más színnel jelöli, mint a növényzetet (abban az esetben amikor a Fish Deeper Applikációnak a standard színek vannak beállítva, inkább sárgának mint zöldnek látszódnak).
-A csalihal gyakran egy rajban van, amely egy felhőhöz hasonlóan néz ki.
 A képernyőfotó lent mutatja az egyéni és rajban levő csalihalakat. Látható a színkülönbség is.

Trófeahal felismerése a halkereső kijelzőn

Foglaljuk össze két pontban, hogy mit tanultunk:
1. Gondolkodj függőlegesen, ne vízszintesen - a görbe vastagsága jelzi a hal nagyságát.
2. A görbék/ívek lehetnek fél vagy egész - fél görbe nem jelenti azt, hogy kisebb halról van szó. Ismét, a vastagság számít.
 A halkereső nem fogja megmondani, hogy milyen halról van szó, de tudván a méretekek, és hogy milyen halak vannak az adott tóban/folyóban, leszűkíthetjük a kört. Szóval, amikor olyan görbét látsz, mint a lenti képernyőn, akkor valószínűleg fogsz egy NAGYOT!

3. A növényzet és a meder keménységének meghatározása a Nyers hangradarmódban

Már megtanulta, hogyan azonosíthatja a meder szerkezetét, letöréseit és pontjait az Alap módban. A Nyers módban a meder fenti jellemzőinek meghatározási logikája ugyanaz. A Nyers hangradarmód azonban további képességet ad az aljnövényzet vastagságának és méretének, valamint a meder keménységének meghatározásához.

 • Növényzet

  A Nyers hangradarmódban részletesebben láthatja a víz alatti növényzetet. Az aljnövényzet zöld színű, pontokból álló, függőleges szerkezetként jelenik meg. Látni fogja, hogy a növényzet vastag vagy ritkás, különálló növény. Ezen a képernyőképen nagy mennyiségű, hosszú, vastag növényt látunk.

 • A meder keménysége

  Ha a Nyers mód van engedélyezve, meghatározhatja, hogy a medernek melyik részei keményebbek és melyek puhábbak. A medert jelképező vonal színe és vastagsága remekül érzékelteti a meder keménységét. Ha a hangradar jele kemény mederről jön vissza, az eltér a puha mederről visszajövőtől, ezért a szín is eltérő lesz. A puha medert fakó barna szín, míg a keményebb részeket élénkebb és világos narancssárga szín jelzi.