Richard Handel, hängiven fiskare från Storbritannien, beskriver i detalj hur han använder Deeper Lakebook för att skaffa sig strategiska fördelar när han fiskar.

Deeper ekolod är så mycket mer än bara en fisksökare eller en lokaliseringsteknik. Du kan också använda den för att skapa batymetriska kartor (d.v.s. sjökartor).  Alla dina ekolodsskanningar och sjökartor finns tillgängliga på Lakebook, Deepers batymetri hanteringssystem.

Med Lakebook, får du snabbt överblick över sjöns topografi, gömställen, fiskstråk och undervattensvägar. Eftersom alla mina fiskedata synkas automatiskt med Lakebook, kommer jag enkelt åt dem på min mobiltelefon eller hemdator.

Även om mina fiskekompisar ofta talar om för mig vilka områden andra redan fiskar på innan jag kommer dit, studerar jag mina data på Lakebook innan jag ens lämnar hemmet.  Det gör att jag kan bege mig direkt till den plats som är perfekt för mig, något som sparar en hel del tid.  I dagens samhälle med vår snabba livsstil, kan du ligga steget före andra fiskare och utarbeta en handlingsplan. Utrustad med väderprognosen, min kunskap om båtar och sjökartsanalys, har jag allt jag behöver för att ge mig ut och fiska.

Eftersom bilder alltid är till hjälp, kommer här några skärmbilder från Lakebook med beskrivningar du kan ha nytta av.

Lakebook Log in

När du loggar in på Lakebook, är det första du ser en områdeskarta med kartlagda vattenkroppar och med menyfältet till vänster. Jag har valt alternativet ”Mina sjöar”, som listar alla mina kartlagda sjöar.

Menu bar and Lake map

För att se detaljer klickar du på sjön du vill visa (i det här fallet, den översta), eller klickar direkt i kartan. Då öppnas en andra meny som listar alla turer på den aktuella sjön och de tillhörande sjökartorna. Symbolerna talar om hur du har kartlagt sjön. I mitt fall gjorde jag kartläggningen av den från land, så symbolen är ett fiskespö med rulle. Nu kan jag se sjön och varje tur framför mig ur ett fågelperspektiv, och har ett antal valmöjligheter för att visa det område där jag vill fiska.

Lakebook screen

För att visa ett kartlagt område klickar du på symbolen med ett fiskespö och en rulle. Din karta visas då i blått med tillhörande ekolodsskanning av sjöbädden och eventuella fiskar du hittat. Du kan öka hastigheten på skanningen som visas, bara tryck på spela-knappen tills den når upp till 10 x hastigheten. Den här skärmen ger mig alltid ett bra tillfälle att granska topografin och välja ut det bästa området, som t.ex. kanter på sidorna av en liten ö.

Lakebook mapping

Du kan till och med mäta avstånd mellan två platser.  Om jag vill veta avståndet till en viss plats från land, tycker jag det är bäst att välja kartvyn, istället för satellitvyn, eftersom det är enklare att hitta min position (fiskeplats). På så vis får du möjlighet att mäta avståndet från land till platsen där din Deeper-ikon befinner sig i vattnet. Du får avståndet i meter och fot.  Om du behöver, kan du växla skärm tillbaka till satellitvy igen.  Det gör att du kan korsreferera med horisontmarkeringar på den bortre strandbanken.

Mapping with lakebook

Det fantastiska med att kartlägga från land, är att det är extremt smidigt och att ditt fiske kan dra hundratals fördelar av det.  I stort sett kan du, om du bara har telefonen med dig, pilla med Lakebook vid stranden, hemma, på lunchrasten eller om vädret är kasst och du bara längtar efter att komma ut och fiska igen – då är Lakebook verkligen rätt väg framåt.  Det är därför jag gillar Deeper Lakebook så mycket. 

Jag skulle verkligen inte vilja vara utan Lakebook, särskilt som det gör att jag får mer fisk.  Mitt bästa tips är att utforska Lakebook så mycket som möjligt, så kommer du att hitta en del dolda skatter.  Ju mer du kartlägger och laddar ner, desto bättre kommer det att gå.  Själv har jag hittat en del dolda platser och gått igenom vissa områden ordentligt som först bara såg ut som en sandbank eller så, men som istället visade sig vara en kulle/sänka.

Jag har också upptäckt att Deeper är till stor hjälp i floder, något som också kan spara mycket tid.  Om det inte finns någon betesfisk på en plats som verkar perfekt, finns det ingen vits med att kasta ut något bete.

Pike fishingHär platsen i floden gav en del fina gäddor, eller vad säger du?


  Om Richard:

Jag heter Richard Handel och jag är född 1965 i Suffolk (på Storbritanniens östkust). Jag har fiskat sedan jag var runt 7 år gammal.  Jag började med små floder i närheten, gick vidare till grusgropar, för att sen upptäcka karpfiske.

Jag jobbade som drifts- och intermodulansvarig inom Storbritannien för ett transportföretag i 23 år. År 2015 flyttade de sin operativa verksamhet till Estland. Jag erbjöds arbete på huvudkontoret i London, men då skulle jag få pendla över 11 mil enkel väg.  Vi som familj fann det inte särskilt tilltalande, så efter 23 år lämnade jag företaget, men fick ett trevligt avgångspaket. Som tur var ville min fru arbeta heltid, så jag blev hemmaman.

Nu lägger jag min tid på att ta hand om våra två små barn och att fiska. Det har verkligen förändrat mitt fiske fullständigt. Nu kan jag välja när jag vill ge mig ut (bara jag hämtar barnen vid skolan i tid, förstås). Jag har hittat nya områden att fiska i, bland annat 5 sjöar och nästan 13 km flod. Det är en otrolig förändring av hur jag kan bedriva mitt fiske.

Nu driver jag ett litet trädgårdsföretag. Jag har också ett mindre fisketillbehörsföretag, där jag säljer fisketillbehör av bra kvalitet till bra priser i förpackningar utan krusiduller. Jag är konsult för Spotted Fin, Evolution Carp Tackle and Finygo Fishing App.  Jag ingår också i PR-teamen för Asso Fishing Line, Monster Leads och Deeper – en helt makalös resa för min del.


Min blogg har utsetts till en av de 10 bästa fiskebloggarna i Storbritannien. Kolla gärna in den och bli prenumerant: richardhandel.com
Mina bästa fångster av spegelkarp är på 18,0 kg, vanlig karp på 16,7 kg och gädda på 10+ kg.