De häftigaste fiskehistorierna handlar ofta om isfiske. När vi frågade vår vän Drew Ziehnert från Saratoga Springs i New York om han hade någon historia att dela med sig av, svarade han entusiastiskt: ”När det gäller isfiske-historier, så har jag en hel del bra”. Den här senaste är hans absoluta favorit.

Den första fisketuren

I januari förra året bestämde jag mig för att utmana den tuffa vintern i New York och ge mig ut på en isfisketur med min kompis, Brandon Garrison. Fiskeplatsen vi valde var Alcove Marina vid Hudsonfloden. Som vanligt packade jag ner det viktigaste, inklusive min Deeper PRO+ fisksökare som är särskilt smidig vid isfiske.

Floden hälsade oss välkomna med ett tjockt lager is, rejält kalla -20 °C och isande, hård vind.

Direkt efter vi packat upp allt, värmde vi upp med att jigga lite med min Deeper i mitt ishål, men målet var att komma åt de större rovfiskarna som är vanliga i det här området.

Efter att ha kollat läget lite, satte vi upp 8 tip-ups med ungefär 20 meters mellanrum. Vi tänkte att flaggorna nog skulle synas, trots snön. Det var en utmaning att sätta ut dem, särskilt i den hårda vinden och snön som yrde, så vi ville vara så effektiva och snabba som möjligt. För att spara tid använde jag min Deeper för att kolla djupet i varje ishål. Det är särskilt smidigt när man letar efter övergångszoner och kanter som är attraktiva ställen för både gädda och gös.

När vi hade satt ut våra tip-ups, gick vi tillbaka till vår snötäckta tälthydda. Vi hamnade i ett enormt abborre-stim som distraherade oss från våra tip-ups en bra stund.

crappie on ice

Återkomsten

Några dagar senare återvände jag ensam till samma plats, övertygad om att det här skulle bli min stora fiskedag.

Vädret var inte lika bistert, kanske runt -2 °C och lätt vind. Mina tip-ups gav inget resultat, men som tur var så lyckades jag träffa på en skaplig grupp blågälad solabborre.

Inte särskilt nöjd med frånvaron av fiskelyckan, bestämde jag mig för att lossa mina tip-ups igen och avsluta för dagen. När jag började plocka ihop mina grejer, kände jag att en av mina tip-ups var ovanligt tung av någon anledning. Jag började dra upp den sakta, och när kroken nådde ytan såg jag att den satt fast i en annan lina. Det var en grön tip-up-lina av den typen som de flesta som sysslar med isfiske använder och samma typ som jag alltid kör med.

Jag grep tag i linan och började dra uppåt. Plötsligt kände jag att det drog till i linan och jag visste att något satt fast i den. Jag fortsatte att dra in linan, sakta och väldigt försiktigt.

Och vet ni vad? Till sist drog jag upp en stor, fin gös ur isen!

Men inte nog med det...

Jag upptäckte att det fanns mer lina kvar i hålet och tog tag i den andra änden för att dra upp den. Tänka sig... där satt spolen som vi blivit av med från vår tip-up några dagar tidigare.

Jag kunde knappt tro det. Jag hade fångat fisken vi tappade bort två dagar tidigare och dessutom fått min spole tillbaka som måste ha legat på botten av den frusna flodenSnacka om överraskning! Så det var min stora fiskedag trots allt.
walleye on ice

Vad tycker du om Deeper PRO+ smarta ekolod för isfiske?  

Deeper har en mål separation på 2,5 cm, vilket är fantastiskt och en väldigt bra faktor för isfiske. De flesta andra konkurrerande märken när det gäller flashers för isfiske har en sämre mål separation, runt 5 cm. Med Deeper kan jag se när en fisk är nästan exakt vid mitt bete, istället för 5 cm därifrån. Den är extremt känslig och markerar den minsta av mina volframjiggar – perfekt när jag fiskar abborre och blågälad solabborre.

Den är också lätt och trådlös. Så istället för att ha en transduktor i hålet som kan trassla din lina när du använder en tip-up, flyter din Deeper längst upp i hålet och stör inte det du gör. Ändå får du samma korrekta avläsning.

Till sist gillar jag också att Deeper faktiskt kan återge vad du markerat under dagen. Det gör att jag kan se vilket upplägg fisken gillade bäst, och planera mina framtida fisketurer efter det.

Välj din Deeper för isfiske