Sommarfiske efter gädda är inget jag brukar ägna mig åt. Sommaren brukar mest innehålla öring och regnbåge då jag tycker det kan vara svårt att hitta gäddan under denna tiden på året. Ofta går de ut och ställer sig på djupare vatten och vattnen där jag brukar fiska gädda är väldigt grunda, fina vår och höst vatten. Vi fiskar i kalmarsund där vi ha ett bra fiske efter gädda. Dock har bestånden minskat en del på senare år förmodligen mycket pga ökande bestånd av skarv och säl. Självklart så påverkar människan att fisket blivit sämre också. Här i Kalmarsund har vi dock gäddförbud mellan första april till sista maj vilket låter fisken vara ifred under lekperioden. Vi har också ett antal gäddfabriker b la en som jag tillsammans med min förening Torsåsbygdens Sportfiskeklubb driver i Bergkvara. Efter samtal från min vän Peter ”Lappen” om att fisket var riktigt bra nu där jag har min båt så behövdes det ingen större övertalning.

 gädda Båten som låg på land var tvungen att läggas i först och efter det begav vi oss ut mot de vanliga ”hot-spotsen” men de gav inga resultat alls. Efter mycket tjurande med motorn så tog vi oss senare ut till ett hett ställe precis innan man kommer ut till öppet vatten. Här är det en liten brant och några grund, ett perfekt ställe för gäddan att ”hänga” på. Peter dunkade iväg ett kast med ett gummibete (Pig i motoroilfärg) och nästan direkt får han ett ordentligt hugg.

Sommarfiske efter gädda

Otroligt skönt att vi äntligen hittade fisk då vi nästan hade börjat tro att vi skulle blanka. Fisken närmar sig båten utan större kamp och vi ser att den är riktigt stor. De är nu nerverna gör sig påminda, sitter krokarna bra, håller linan osv. Men fisken kan håvas fint och lugnt. Peter lyfter sedan upp en ruskigt brednackad gädda på exakt 100 cm. Vi hade ingen våg men uppskattade vikten till runt 7-8 kg.

gädda Peter med en 100 cm fisk 

Peter har sedan något missat hugg till och jag har flera följen. Jag ser fisken följa med till båten flera gånger för att sedan vända. Jag fiskar som vanligt med en grön/chartreause fluga med wiggle tail. Jag kastar ut igen och testar nu ”rollypolly” tekniken och fiskar hem flugan riktigt snabbt. Nu smäller det på ordentligt direkt. En riktigt pigg gädda som rusar flertalet
gånger och trots att jag pressar fisken hårt så tar det ett par minuter innan fisken är redo för håven. En kanonfin gädda även denna runt 80 -90 cm och en vikt på 4-5 kg.

100 cm fisk Efter detta så blir det inte mycket mer, Peter dra på någon mindre fisk och vi har några bommade hugg. Sjukt kul med sommarfiske efter gädda! Sjukt kul med sommarfiske efter gädda! 

Tips inför sommarfisket efter gädda 

Tips inför sommarfisket efter gädda Gäddfisket under sommaren är som sagt inte något jag ägnat särskilt mycket tid åt de senaste åren. Det har oftast handlat om öring, regnbåge och harr. De har nog varit så pga att jag tänkt att de ändå inte går att komma i kontakt med på mina vanligtvis bra ställen där djupet oftast är som mest 2 meter. Det kan också ha att göra med att gäddfisket inte varit lika stort då som det är nu för mig. Numera rankar jag gäddfisket väldigt högt och det är ju en fantastisk sportfisk som alla kan relatera till på ett eller annat vis.

gädda John med en fin 95:a från i sommar

Denna sommaren har jag gett gäddfisket några chanser och det har varit med blandade resultat. På sommaren när det är goda chanser till vindfria dagar med strålande sol är det ofta svårt att komma i kontakt med dem.

Men under lite blåsigare dagar med mycket moln så är de inte alls lika försiktiga och fisket kan vara riktigt bra. En nyckel är att hitta platser där fisken har hyfsat nära till lite djupare vatten och där det finns grund som fisken kan gå in och jaga på. Ofta har fisket varit som hetast för egen del mellan 8-9 på kvällen. Något som gett resultat när man haft mycket följare har varit att sätta lite fart på betet för att ”trigga” hugget.

Där vi bedriver största delen av vårt fiske i Kalmarsund är det väldigt grunt i jämförelse med fisket i Stockholm skärgård och Västervik mm. Jag själv skulle nog bli ganska vilsen vid fiske på djup på över 4-5 meter. Här ligger medeldjupet på ca 1.5 meter med några ställen där det finns djup på 2-3 meter. Jag har använt mig av Deepers bärbara ekolod och kartlagt större delen av skärgården där vi fiskar och där vi har haft våra bästa fisken är det ofta kanter som fisken stått vid. Där djupet går från ca 1 meter till 1.8 meter. Gärna nära öar och grund där fisken förmodligen under kvällen när temperaturen går in för att söka föda.

Så ta till vara på de sista sommardagarna och ut och fiska gädda. Ett litet men viktigt tips är att hantera fisken extra varsamt när det är så pass varmt i vattnet som de är nu. Ha gärna fisken i håven tills ni är redo för fotografering och lyft sedan snabbt upp för foto och låt fisken simma tillbaka. Drilla inte med för lätta grejer så att fisken blir allt för trött, ett spö i klass 8 eller 9 är lämpligt.

Jag fiskar oftast med ett spö i klass 9 och på 8-9 fot. Som jag skrivit innan så är det inte särskilt djupt här så överlag så klarar jag mig bra på en intermediate lina året runt. Jag fiskar med Visions Big mama slowmo. En bra allround lina oavsett om du fiskar från båt eller land.
Flugor

FlugorFlugor som fungerat bra för mig är ofta flugor i grönt och chartreuse

Välj ditt Deeper Sonar