Milé překvapení při lovu štik a candátů na dírkách

Milé překvapení při lovu štik a candátů na dírkách

Lov na dírkách může být zdrojem skvělých rybářských příběhů. Když jsme se našeho přítele Drewa Ziehnerta ze Saratoga Springs ve státě New York zeptali, jestli se s námi může o nějaký podělit, s nadšením odpověděl: „Pokud jde o lov na dírkách, mám několik skvělých příběhů“, ale tento poslední je pro něj nejoblíbenější.

První výlet

Loni v lednu jsem se rozhodl poprat se s tuhou newyorskou zimou a vyrazit s mým kamarádem, Brandonem Garrisonem, na lov na dírkách. Jako místo našeho lovu jsme si vybrali přístaviště Alcove na řece Hudson. Jako obvykle jsem si sbalil své nezbytnosti, včetně mého vyhledávače ryb Deeper PRO+, který je při lovu na dírkách obzvlášť praktický.

Řeka nás uvítala silnou vrstvou ledu, mrazivými teplotami -20 °C a surovým větrem.

Jakmile jsme všechno vybalili, zahřáli jsme se zkoušením přívlače s Deeperem v mém stanu, ale chtěli jsme do rukou dostat některou z větších dravých ryb, které jsou v této oblasti běžné.

Po malém průzkumu jsme nastavili 8 signalizátorů, asi 20 metrů od sebe. Mysleli jsme, že vlaječky budou vidět i ve sněhu. Jejich nastavení bylo obtížné kvůli silnému větru a přívalům sněhu, takže jsme chtěli být co nejefektivnější a nejrychlejší. Abychom ušetřili čas, použil jsem ke kontrole hloubky každé dírky Deeper. To je velmi užitečné při hledání přechodových zón a převýšení, což jsou pro štiky i candáty lákavá místa.

Po nastavení jsme nechali signalizátory být a vrátili jsme se do našeho sněhem zavaleného stanu. Narazili jsme na obrovské hejno okounů, kvůli kterému jsme na naše signalizátory neměli čas myslet.

Návrat

O několik dní později jsem se do stejné oblasti vrátil sám, přesvědčený, že se mi podaří parádní úlovek.

Počasí bylo o něco méně sychravé, asi -2 °C a mírný vítr. Se signalizátory jsem neměl štěstí, ale zabavil jsem se poměrně velkou skupinou slunečnic velkoploutvých.

Nespokojený s takovým nijakým rybařením jsem se rozhodl posbírat signalizátory bez vlaječek a zabalit to. Z nějakého důvodu se mi přitom jeden ze signalizátorů zdál těžký, takže jsem jej začal pomalu vytahovat, a když jsem dostal háček na povrch, byl na něm namotaný jiný vlasec. Byl to zelený vlasec signalizátoru, který běžně používá většina rybářů na ledu a který vždycky používám i já.

Chytil jsem vlasec a začal jsem tahat. Zničehonic jsem ucítil lehké škubnutí a poznal jsem, že je k němu něco přivázané. Pomalu a velmi opatrně jsem vlasec vytahoval.

A hádejte co? Nakonec jsem z ledu vytáhl candáta lovné míry!

Ale to nebylo vše...

Všiml jsem si, že v dírce je stále vlasec, takže jsem chytil druhý konec a vytáhl ho. A to byste nečekali... byl to chybějící kotouč z našeho signalizátoru z prvního výletu.

Nemohl jsem tomu uvěřit. Chytil jsem rybu, o kterou jsme před dvěma dny přišli, a dostal zpět kotouč, který musel ležet na dně mrazivé řekyVelmi milé překvapení! Nakonec to byl můj den.

Co si myslíte o chytrém sonaru Deeper PRO+ pro lov na dírkách?  

Deeper nabízí rozpoznávání objektů ve vzdálenosti 2,5 cm, což je fantastické a je to velmi dobrý faktor pro lov na dírkách. Většina konkurenčních značek ukazatelů pro lov na dírkách dokáže rozpoznávat objekty ve vzdálenosti až 5 cm. Díky Deeperu mohu vidět, že je ryba téměř přesně na návnadě a ne 5 cm daleko. Je velmi citlivý, ukazuje i ty nejmenší z mých wolframových třpytek, což je skvělé při lovu okounů a slunečnic velkoploutvých.

Je také lehký a bezdrátový, takže na rozdíl od snímače v dírce, který může vlasec při nastavování signalizátoru zamotat, Deeper pluje v dírce na hladině a nepřekáží vám v manipulaci, ale přesto poskytuje přesné hodnoty.

V neposlední řadě se mi líbí, že Deeper umí přehrát, co jste během dne zaznamenali. Mohu se podívat, co na ryby nejlépe zabíralo, a naplánovat si podle toho další výlety.

Back to blog