Je visgids voor December

Je visgids voor December

December is de maand van de feestdagen. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw nemen veel kostbare voorbereidingstijd in die je normaal voor je vistrips kunt gebruiken. Maar december een maand waar zeer goede visvangsten mogelijk zijn.

Houd nu wel rekening met het weer en zorg er altijd voor dat je je kleed in laagjes. Het is makkelijker iets uit te trekken als je het te warm hebt dan iets aantrekken wat je niet bij je hebt.

Er zijn in december 3 visserijen die voor de visser interessant zijn:

  • Snoekvisserij vanaf de kant

  • Baarsvisserij

  • Witvis in de havens 

Snoekvissen vanaf de kant

Snoek is een echte koudwatervis en zij bewegen zich nu al naar de stukken water waar ze later in het jaar (februari/maart) zullen gaan paaien.

Vang je nu een snoek op een bepaald stuk in een kanaal of polder water, gooi dit dan goed uit De kans dat er meer bij elkaar liggen is heel groot! Jerkbaits van 12 tot 15 cm en streamers van 18cm zijn een super aas om snoek nu te belagen.

En zoals altijd, zorg als je op snoek gaat vissen voor goed onthaakgereedschap. Een goede puntbektang en kniptang is echt het minimum wat je bij je moet hebben.

Baarsvisserij

In de koude wintermaanden gaat baars samenscholen en trekken veelvuldig de rivierplassen of luwtes in kanalen op. Je vindt ze dan vaak tegen de bodem aan op dieptes tussen de 2 en de 6 meter.

Langzaam geviste shads van 7 tot 9 cm met lichte loodkoppen van 5 tot 10 gram of de dropshot techniek zijn nu favoriet.  

Normaal gesproken is baars een echte zichtjager, maar in de koudere wintermaanden is het goed om shads te gebruiken met een geur eraan.

Neem in deze periode je leader niet te dik 0,20mm/0,22mm levert meer aanbeten op en doordat het water kouder is kun je de vis rustiger drillen zonder negatieve gevolgen voor de vis.

Witvis in de havens

Witvis trekt nu 'en masse' de havens in en dit is een leuke maar koude visserij die in veel havens in Nederland gedaan kan worden. Wees hierbij spaarzaam met je voer, te veel voeren kan funest zijn voor je stek.

Vaak kun je deze visserij met een korte vast stok vanaf de steigers doen (controleer altijd in je vergunning of dit is toegestaan). Hennep is een van de meest gebruikte aassoorten voor de wintervisserij maar een kleine caster of 'verdronken maden' kunnen nu ook heel goed werken! 

 

 

BESTE VANGSTEN

Jan

Andre

Peter

Karol

Pro tip van de maand

Voor zowel baarsvisserij als de havenvisserij geldt dat de vis nu dicht op elkaar op een plek ligt en dan is het lokaliseren van de vis soms moeilijk, maar niet als je een Deeper bij je hebt.

Hiermee lokaliseer je de vis binnen enkele minuten en kun je, nadat je het idee hebt dat de vissen uit dat gedeelte van de rivierplas of haven zijn weggetrokken, binnen enkele minuten zo terug vinden.

Back to blog