Top 10 mythen over Deeper visvinders

Top 10 mythen over Deeper visvinders

Ben je er niet zeker van wat je moet geloven over draadloze visvinders? Je hebt allerlei verhalen gehoord over de Deeper visvinders en je wilt weten wat de waarheid is? Neem vijf minuten de tijd om deze korte gids te lezen aangaande de meest voorkomende misverstanden over Deeper en dan heb je ook een beter begrip aangaande het feit of dit de juiste sonars voor jou zijn.

 

Het begrijpen van de nieuwe technologieën

Toen de eerste Deeper sonar op de markt kwam in 2013, was dit een compleet nieuw gebruiksvoorwerp voor sportvissers om te leren kennen. Vier jaar later zijn er duizenden en duizenden sportvissers die de vele mogelijkheden van de Deeper sonars hebben leren kennen om ze meer vis te laten vangen. Maar, zoals bij elke nieuwe technologie, zijn er nog allerlei mythes rondom het gebruik ervan.

 

MYTHE 1 – Mijn lijn zal breken en ik zal mijn sonar verliezen

We begrijpen dit, je hebt geïnvesteerd in een topkwaliteit sonar die met een werphengel geworpen kan worden, maar durf je deze ook te werpen?

In werkelijkheid kun je je Deeper zonder problemen werpen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het breken van de lijn. En wel om deze redenen…

We hebben de Deeper Sonars getest aan een breed assortiment lijnen, van monofilament tot gevlochten lijnen, met een trekkracht vanaf 2,7 tot en met 9 kilogram. Al deze lijnen zijn geschikt om te gebruiken voor het werpen van een Deeper Sonar.

 

Wees er wel zeker van dat je de worp op de juiste wijze maakt:

  • werp zijwaarts voor kortere worpen.
  • voorkom het abrupt afremmen van de lijn of het sluiten van de beugel terwijl de Deeper nog door de lucht gaat.
  • gebruik voor een overhead worp over grotere afstanden een hengel met een hoog genoeg werpvermogen en een sterke lijn

Dat is eigenlijk alles. Een paar simpele punten om aan te denken en je hoeft je geen zorgen meer te maken over het breken van de lijn.

Vergeet niet dat de Deeper Sonars specifiek ontworpen zijn om mee te werpen. En als laatste punt, JOUW DEEPER DRIJFT, in het ergste geval loop je alleen een nat pak op.

 

MYTHE 2 – Deeper Sonars zijn slechts speelgoed

Laat het formaat je geen foute aannames maken. De Deeper Sonars zijn volgepakt met technologie. Het is logisch dat je denkt dat groter ook beter is. Je ziet een kleine unit en je neemt aan dat het nauwelijks krachtig genoeg is en geen serieus apparaat om vis te vinden. Maar denk dan aan de manier waarop de technologie zich ontwikkelt. Hoe meer geavanceerd het wordt, des te kleiner wordt het. Kijk maar naar je smartphone of naar je GoPro camera wanneer je die een mocht hebben. Deze zijn eveneens klein, maar volgestouwd met de nieuwste technologie. De Deeper Sonars zijn precies hetzelfde.

De specificaties spreken voor zich. De Deeper PRO series (PRO en PRO+) bieden:

  • Vijftien scans per seconde – wanneer je slepend vist met een snelheid van 6,4 kilometer per uur, dan levert dat elke twaalf centimeter een scan op.
  • Een scheidend vermogen van 1,2 centimeter – de kleinste voorwerpen worden hiermee duidelijk weergegeven.
  • Maximale scandiepte 80 meter – je ziet dieptes en structuren tot een diepte van 80 meter.

Neem eens een kijkje bij de meer traditionele instrumenten en vergelijk de specificaties hiermee. Of zet een Deeper PRO+ eens naast een Humminbird Helix 10. Je zult verbaasd zijn over de kracht van deze kleine, draadloze units.

 

 

Daarnaast bieden de Deeper sonars iets wat de conventionele sonars niet hebben: veelzijdigheid. Wanneer je op zoek bent naar een lichtgewicht, flexibele, ‘finesse’ uitrusting voor het vissen vanuit een kajak of op het ijs, dan bieden de Deeper sonars je heel wat meer dan de traditionele units.

 

MYTHE 3 – Er is geen WiFi-signaal op het meer, dus ik kan mijn Deeper sonar daar niet gebruiken

O nee, het wordt nu wat technisch!! In werkelijkheid is de basis redelijk eenvoudig, dus wanneer de nieuwste technieken maken dat je je achter de oren krabt, wees gerust. Het belangrijkste ding om te onthouden is dat je geen internet of mobiel signaal nodig hebt om de Deeper Sonar te kunnen gebruiken.

De verwarring rondom WiFi heeft alleen te maken met de naam. De meeste van ons associëren WiFi met internet, dit omdat de routers in onze huizen, op het werk of in de lokale koffieshop een WiFi-signaal gebruiken om onze apparatuur te verbinden met het internet. In werkelijkheid is het zo dat een WiFi-signaal niet alleen voor het internet gebruikt hoeft te worden, het is gewoon een sterke, draadloze verbinding tussen twee apparaten. In het geval van je Deeper sonar heeft de WiFi-verbinding niets te maken met een internetverbinding, het is gewoon een draadloos signaal dat je Deeper gebruikt om data over te zenden naar je telefoon. Het is vergelijkbaar met Bluetooth, alleen sterker, sneller en met een groter bereik, daarnaast kan het meer data aan. Je zou je ook in kunnen denken dat je Deeper werkt als een hotspot. Het maakt een signaal waarmee je smartphone of tablet verbonden wordt. Er is dus geen mobiele verbinding of internetsignaal nodig om je Deeper Sonar te kunnen gebruiken. Zelfs de GPS-functies op de PRO+ werken zonder dat er een telefoonsignaal noodzakelijk is – ze maakt een directe verbinding met de GPS-satellieten.

 

MYTHE 4 – Deeper sonars zijn niet geschikt voor het slepend vissen

Omdat de Deeper Fishfinder zo’n grote stap voorwaarts betekende voor de sportvissers die vanaf de oever vissen, denken boot- en kajakvissers soms dat dit niet geschikt is voor hen.

Maar dit is niet het geval – je kunt ook slepend vissen met je Deeper.

De Deeper App heeft een specifieke instelling voor het vissen uit een boot. Bij deze instelling kun je de Deeper achter je boot slepen om vis te vinden, structuren te zien en om live kaarten met onderwatercontouren te maken. En de PRO-series modellen (de Deeper PRO en PRO+) hebben de juiste specificaties om er slepend mee te kunnen vissen.

Bij draadloze sonars zijn er twee factoren die bepalen of er slepend mee gevist kan worden:

1. het signaal dat nodig is om verbinding te maken met je smartphone
2. het aantal scans per seconde dat de sonar kan maken.

De PRO en PRO+ gebruiken een WiFi-signaal om verbinding te maken met je smartphone: dit biedt een sterke, betrouwbare verbinding bij het slepend vissen. Sonars die gebruik maken van een Bluetooth-verbinding bieden geen verbinding die betrouwbaar genoeg is.

Voor wat betreft het aantal scans, de PRO en PRO+ scannen vijftien keer per seconde.

Dit biedt tal van voordelen bij het slepend vissen. Laten we aannemen dat je vaart met een snelheid van 6,4 kilometer per uur, dat is 1,7 meter per seconde. Bij vijftien scans per seconde betekent dit dat de scans twaalf centimeter uit elkaar liggen. Dit betekent dat obstakels onder water, scholen aasvis en grotere vissen goed weergegeven worden. Vertraag je het varen tot 3,2 kilometer per uur, dan liggen de scans nog maar zes centimeter uit elkaar, wat betekent dat kleinere objecten nog duidelijker en accurater weergegeven worden.

 

MYTHE 5 – Deeper werkt maar bij een specifieke methode van vissen

Voordat de Deeper visvinders op de markt verschenen, was er een type sonar voor elke vismethode.

Je kocht een sonar voor op je kajak, een andere voor op de boot en vervolgens een flasher voor het ijsvissen. Uiteraard dachten veel sportvissers dat dit ook bij Deeper het geval was – gewoon een visvinder voor het vissen vanaf de oever of alleen voor het ijsvissen. Maar de oude regels zijn niet langer van toepassing.

Je Deeper is geschikt voor elke vismethode waarvoor je deze wilt gebruiken. Je kunt je Deeper gebruiken voor het vissen vanaf de oevervoor het ijsvissen, voor het vissen vanuit de kajak of een boot, op zoet water en op zout water. Elke visinstelling is ontworpen om je dezelfde kwaliteit aan performance te bieden die je zou verwachten van een traditionele sonarunit.

 

MYTHE 6 – Deeper sonars zijn duur

Twee vragen voor jou.

Vraag 1: Hoeveel is een uur van je tijd waard voor jou en hoeveel is een uur van je tijd waard wanneer je de ene grote vis na de andere weet te landen?

 

Vraag 2: Hoeveel geld zou je kwijt zijn aan een flasher voor het ijsvissen, aan een visvinder voor de kajak, een sonar die met de hengel geworpen kan worden, een database waarin je je scans op kunt slaan en toegang tot een webportaal waar je toegang hebt tot alle kaarten die je gemaakt hebt?

Laten we deze vragen beantwoorden om duidelijk te maken dat het idee dat Deeper sonars duur zijn slechts een mythe is. Dus als eerste, hoe zit het met je tijd? Het is duidelijk dat in de tegenwoordige tijd er maar weinig zaken meer belangrijk zijn dan je tijd.

Vraag jezelf dus hoeveel een uur van je tijd je waard is. Denk nu aan de tijd die je verspilt met het bevissen van gebieden waar geen vis te vinden is, of met het vissen van kunstaas op een diepte van ruim zeven meter wanneer de roofvis op een diepte van drie meter te vinden is.

Het markeren van vis en het lokaliseren van structuren zal je veel meer tijd bieden voor datgene waarvoor je het water opgegaan bent – het vangen van vis.

Dus ik schaf me een goedkope sonar aan, vind de vis en dat zal me tijd besparen, of niet?

Mis. Een goedkope uitrusting zal je uiteindelijk meer tijd kosten als dat het zal besparen – de verbinding wordt verbroken, scans die het ene moment drie meter aangeven en het volgende moment bijna vijf meter, visiconen die maken dat aasvis eruit ziet als monsters. Om het maximale te halen uit je tijd op het meer, heb je een sonar nodig die je kunt vertrouwen.

Laten we nu eens aan vraag 2 denken – de gecombineerde kosten van een flasher voor het ijsvissen, een visvinder voor de kajak en een sonar die met de hengel geworpen kan worden. In feite, laten we het simpel houden, laten we alleen eens de kosten van een flasher voor het ijsvissen nader bekijken. Laten we eens een traditionele flasher voor het ijsvissen nemen zoals de Humminbird ICE 35. Haal 60 euro van de kosten af en je hebt ongeveer de prijs van een Deeper PRO. Maar de Humminbird heeft dan wel betere specificaties, of niet? Nee.

In feite levert de Deeper PRO betere resultaten op elk gebied:

  • Een scandiepte van 80 meter in plaats van 60 meter,
  • Een scheidend vermogen van 1,2 centimeter in vergelijking tot 6,3 centimeter,
  • Een gewicht van 90 gram in vergelijking tot 5130 gram (jazeker, dat lees je goed).

En de PRO heeft een zoomfuntie en GPS markering van het gat in het ijs die de Humminbird niet heeft.

Humminbird ICE 35 Deeper PRO
Maximale scandiepte  60 meter 80 meter
Scheidend vermogen 6,3 centimeter 1,2 centimeter
Gewicht Ruim vijf kilogram 90 gram
Zoomfunctie Nee Ja
GPS markering van het wak Nee Ja
Display met traditionele flasher, verticale flasher en traditioneel sonardisplay Nee, alleen traditionele flasher Ja
Zonder kabels Nee Ja

 

Dus voor 60 euro minder krijg je een veel krachtiger flasher voor het ijsvissen. Daar is moeilijk wat tegenin te brengen.

En dan begint het ijs te smelten… Je kunt je flasher voor het ijsvissen opbergen, richting hengelsportzaak gaan en daar een nieuwe sonar kopen voor je kajak. Of monteer gewoon dezelfde Deeper PRO die je de gehele winter gebruikt hebt op je kajak en begin te slepen. Daarnaast heb je ook nog eens een unit die met de hengel geworpen kan worden.

Laten we aannemen dat je geld uitgegeven hebt voor een flasher voor het ijsvissen en voor een visvinder voor de kajak in plaats van voor een Deeper PRO. Je bent dan waarschijnlijk zo’n 250 tot 450 euro duurder uit en hebt toch niet de beschikking over de meest krachtige sonars. En je kunt dan nog steeds niet je sonar gebruiken voor het vissen vanaf de oever.

 

MYTHE 7 – Ik verjaag de vis wanneer ik een Deeper Sonar op de stek werp

Er is alle kans dat je de rust helemaal niet verstoort bij het werpen met de Deeper. Wellicht dat er zelfs vis door aangetrokken wordt. Met een gewicht van 100 gram zijn de Deeper Sonars licht van gewicht. Ze landen dan wel met een plons in het water, maar het lage gewicht maakt de verstoring minimaal.

Er zijn veel vissoorten die het plonzende geluid zelfs interessant vinden, ze komen dichterbij om het nader te onderzoeken.

De meeste vissoorten negeren het geluid simpelweg. Een mogelijkheid, wanneer de vissen zeer gevoelig reageren, is om voorbij het gebied te werpen dat je nader wilt bekijken en dan de sonar langzaam binnen te draaien. Of, wanneer je op een rivier aan het vissen bent, gebruik je de stroming om de Deeper Sonar te laten drijven naar de stek die je wilt scannen.

 

MYTHE 8 – Het geluid van de sonar verjaagt de vis

Het simpele antwoord is nee.

Het wetenschappelijke antwoord is dat vissen weliswaar kunnen horen, maar het hoorbare gebied ligt in een veel lagere frequentie (0,1 – 1 kHz) dan de frequentie die de sonars gebruiken. De range hiervan loopt van 50 tot 800 kHz – de Deeper Sonars beschikken over twee sonarfrequenties, een van 90 kHz en een van 290 kHz. In ondiep water zijn er andere geluiden, zoals van de buitenboordmotor, die de vis kunnen verjagen, maar dit hangt ook van de vissoort af.

 

MYTHE 9 – Deeper misleidt de boel

Sportvissers maken nu al ruim een halve eeuw gebruik van sonartechnologie. En op zout water of bij het ijsvissen ligt het debat over of sonars je een onterecht voordeel bieden al vele jaren achter ons. Maar omdat sonars een nieuwe technologie betekenen voor het vissen vanaf de oever, hoor je nog wel eens dat ‘Deeper de boel misleidt’ of dat je ‘hiermee geen kennis van het vissen meer nodig hebt’. Uiteindelijk komt dit allemaal neer op een persoonlijke keuze. Wanneer de ene sportvisser graag op de oude manier vist (en hier de tijd voor heeft) door steeds weer nieuwe plekken al dan niet met succes te proberen, dan is dat prima. Wanneer een ander liever moderne technologie gebruikt om tijd te besparen en om een water beter te leren kennen, dan is dat ook geen probleem. We hebben ieder onze eigen prioriteiten en voorkeuren. Wat zeker wel waar is, is dat de visvinder je alleen data geeft, jij moet de gegevens interpreteren en gebruiken om een vis te kunnen landen.

Slimme technologie zoals de Deeper visvinders zijn ook belangrijk om meer sportvissers het water op te krijgen. Er zijn hierbij met name twee groepen:

Drukke, hard werkende sportvissers met weinig tijd

Jonge mensen

Wanneer de traditionalisten spreken over sportvisserijkennis en de jaren aan ervaring die je nodig hebt om een locatie te kunnen ‘lezen’ en om te bepalen waar de beste stekken voor bepaalde vissoorten te vinden zullen zijn, dan is er een ding wat ze missen: tijd. Voor deze aanpak heb je lange, regelmatige sessies nodig en voor sommigen onder ons, met het werk en gezinsverplichtingen, ontbreekt ons hiervoor de tijd. Deeper Sonars zijn een manier om een water te leren kennen in minuten in plaats van in uren of dagen. We willen allemaal dat onze kinderen net zo enthousiast worden over het vissen als wij zelf. Maar wanneer we de feiten bekijken, in een wereld van smartphones en sociale media, dan is het rustig wachten op een vangst een moeilijk iets om aan de jeugd te verkopen. Deeper Sonars brengt technologie in de wereld van de sportvisserij en jonge mensen stellen dit op prijs.

 

MYTHE 10 – Deeper ‘filmt onderwater’ of zinkt naar de bodem en scant

Voor die sportvissers die vanaf de oever vissen en die nieuw zijn in de wereld van vistechnologie, kunnen er soms misverstanden zijn over hoe de Deeper sonars werken. Het is ook eenvoudig om de Deeper Sonars te verwarren met de camera’s die onder water filmopnamen maken.

Denk gewoon aan deze punten wanneer je nadenkt over wat de Deeper Sonars doen:

  • Deepers scannen, ze filmen niet – het beeld dat je ziet op de app wordt gevormd door de data van je sonar, het verloopt van rechts (de meest recente data) naar links (de oudste data).
  • De Deeper sonar drijft, hij zinkt niet – Wanneer je ervaring hebt met marker floats of andere systemen om structuren en dieptes op te zoeken, dan denk je misschien dat de Deeper op dezelfde manier werkt. De gehele unit drijft echter, zendt sonar-impulsen naar beneden die de diepte meten en vis en structuren lokaliseren.

Legenden maken, geen mythen

Zoals bij elke nieuwe technologie, bestaan er volop mythen rondom Deeper. Hopelijk begrijp je nu beter hoe de Deeper Sonars werken en waar ze je bij kunnen helpen. Dan wordt het tijd om je Deeper mee naar het water te nemen en nieuwe legenden te maken in je visserij – nieuwe locaties, nieuwe persoonlijke records, nieuwe kennis.

Back to blog