Pasiimkite į žvejybą ir vaikus. Mokytis niekada ne per anksti

Pasiimkite į žvejybą ir vaikus. Mokytis niekada ne per anksti

Mokydami vaikus žvejoti, padedame ateinančiai kartai pamėgti šį puikų laisvalaikio praleidimo būdą. Ir svarbiausia čia ne tik žuvų gaudymas – laikas, praleistas prie vandens, stiprina ryšius su vaikais, leidžia jiems perteikti gyvenimišką patirtį. Savo žvejybos aistrą sėkmingai įskiepijau ir savo vaikams. Dabar jie nuolat klausinėja: „Tėti, kada važiuosime žvejoti?“ Pateiksiu keletą patarimų, kaip vaikus sudominti žvejyba.

Prieš išvykstant žvejoti

  • Apie planuojamą išvyką su vaikais pradėkite kalbėtis prieš keletą dienų. Užduokite jiems atitinkamus klausimus, pavyzdžiui: „Ar lauki mūsų šeštadienio išvykos į žvejybą?“ arba „Kokį masalą ruošiesi naudoti pirmiausia?“ Jei vaikai jau turi kažkiek malonios patirties, galite paklausti: „Ar prisimeni, kai pagavai tą didelį ešerį?“
  • Vaikus visuomet vežkite į tą žvejybos vietą, kurią jau pažįstate. Jei pasirinkote nežinomą ežerą, pirmiausia į tokią žvejybos vietą nuvykite vienas ir ten pažvejokite. Naudodami Deeper START echolotą suraskite perspektyviausias žvejybos vietas, pasirinkite tinkamiausią žūklės būdą, išbandykite skirtingus jaukus ir masalus.
Fishing dad and daughter
  • Viską paruoškite iš anksto, kad atvykę su vaikais galėtumėte iš karto pradėti žvejoti. Vaikai, kurie anksčiau nėra žvejoję, greitai praras susidomėjimą, jei bus priversti ilgai laukti, kol jūs atliksite visus pasiruošimo darbus.
  • Pasiimkite į žvejybą viską, ko gali prireikti įprastai išvykai gamtoje: vandens, užkandžių, kremą nuo saulės, priemonių nuo uodų, atsarginių drabužių, žaislų ir įvairių dalykų, kurių gali prireikti jūsų vaikams. Pagal jų ūgį ir amžių parinkite jiems meškeres ir rites. Tvirtos žūkladėžės puikiai tiks vaikams atsisėsti.

 kids Fishing

Atvykus žvejoti

  • Pirmiausia pamėginkite žvejoti nedideliuose vandens telkiniuose. Čia daug lengviau rasti būriais plaukiojančias žuvis. Ant kranto pasirinkite tokią vietą, kur būtų mažiau žvejų. Jei pučia vėjas, paieškokite užuovėjos.
  • Paaiškinkite, kuo skiriasi mažų ir didesnių žuvų žūklė. Išaiškinkite, kas yra ritės stabdys ir kodėl jis toks svarbus. Tai nesudėtinga padaryti paėmus valą už galo ir patempus – imituojant, kaip valą tampo didesnė žuvis. Jei žvejybos metu užkibo didesnė žuvis, stenkitės vaiko meškerę prilaikyti iš galo, kad ją išlaikytumėte reikiama padėtimi. Be to, tokia „trenerio“ pozicija gana patogi, kai kovos su žuvimi metu vaikui norite paaiškinti, kada ritę reikia sukti energingiau, o kada žuviai reikia „duoti valo“. Jei jūsų vaikai labai maži, nuo dirbtinių masalų nuimkite trišakius kabliukus ir pamokykite užmetimo technikos.
Kids fishing
  • Taip pat labai svarbu tinkamai pasirinkti masalus. Naudokite universaliausius masalus (sliekus ir pan.), ant kurių kimba įvairios žuvys. Kabliuko dydį reikia pasirinkti pagal gaudomų žuvų dydį ir masalą. Jei žvejojate dirbtiniais masalais, pradėkite nuo žvejybos mažais masalais.
  • Be to, išvykus žvejoti su vaikais, labai svarbu leisti jiems užsiimti kita veikla, ne tik žvejyba. Mano vaikai dievina žvejybą, tačiau jie taip pat mėgsta pertraukėles, kurių metu žaidžia ir tyrinėja gamtą. Taip jie išmoksta būti gamtoje. Vaikai mėgsta kartu tyrinėti, ką rodo echolotas Deeper START. Pavyzdžiui, vienas echolotą užmeta ir traukia, o kitas telefono ekrane stebi žuvis. Jiems patinka prisiimti nuopelnus dėl to, kad mes žuvis sėkmingai gaudome todėl, kad jie jas surado.

Kid holding fish 

Grįžus iš žvejybos

Laiko su vaikais praleidimas man yra svarbiausia, kai žvejojame kartu. Tai puiki galimybė pasikalbėti, geriau juos pažinti.

Jei pastebėjote, kad jūsų sūnui ar dukrai išties patiko šis užsiėmimas, įtraukite žvejybą į šeimos kasdienybę. Pavyzdžiui, kaskart, kai lankomės žvejybos reikmenų parduotuvėje, leidžiu sūnui išsirinkti vieną naują masalą. Kartu žaidžiame kompiuterinius žvejybinius žaidimus, žiūrime TV laidas apie žvejybą.

Kartą per mėnesį kartu tvarkome žūklės įrankių dėžes, kartais pasikeisdami masalais. Vienas geriausių mano vaikystės prisiminimų – žvejojimas su tėvais, tad tikiuosi, kad ir man pavyks šią tradiciją perduoti savo šeimai. Ir tikrai ateis tokia diena, kai jūsų vaikai jums atskleis tokių žvejybos paslapčių, apie kurias jūs nežinojote.

Nickas Kostas, Deeper herojus

Back to blog