Cum functioneaza sonarele
Intelegand elementele de baza despre cum lucreaza sonarele si despre cum sa-ti citesti indentificatorul de pesti poate fi diferenta intre o sesiune de spatiu gol si aterizarea unui PB. Tutorialul nostru scurt despre cum lucreaza sonarele te va invata elementele de baza despre indentificatorul tau de pesti, si o sa-ti dea trucuri la indemana care sa faca citirea lui mai usoara.
Cum functioneaza sonarele
SONAR inseamna Clasificarea Navigarii Sunetului. Un aparat de sonar trimite pulsatii de valuri de sunet prin apa. Cand aceste pulsatii lovesc obiectele ca pestii, vegetatia sau substratul, sunt reflectate inapoi la suprafata. Aparatul de sonar masoara cat de mult ia pentru ca valul de sunet sa coboare, sa loveasca un obiect, si apoi sa sara inapoi sus. Este acelasi sistem eco-locatie pe care delfinii si liliecii il folosesc. Aceasta informatie permite aparatului sa judece adancimea obiectului din care s-a reflectat. De asemenea, masoara puterea pulsatiei care se intoarce - cu cat mai tari obiectele, cu atat mai puternica pulsatia care se intoarce.
O data ce o pulsatie care se intoarce este primita, o alta este trimisa afara. Deoarece valurile de sunet circula aproximativ 1 km per secunda in apa, sonarele pot sa trimita multiple pulsatii pe secunda.Deeper-ul PRO, Deeper-ul PRO+ 2 și Deeper CHIRP+ 2 trimit 15 pulsuri pe secundă. Pulsatiile de sunet care se intorc sunt convertite in semnale electrice si apoi afisate, aratandu-le pescarilor adancimea si duritatea substratului si orice obiecte printre.
Patru lucruri de amintit
1. Sonarele scaneaza in conuri, nu linii
Cand citim informatii de la indentificatorul nostru de pesti, de obicei, ne imaginam ca informatia pe care o vedem pe ecranul nostru se intampla totul direct sub sonarul nostru. Deci, daca vedem un peste pe ecran, credem ca trebuie sa fie exact sub sonarul nostru. In realitate, citirile pe care le vedem sunt luate de pe o suprafata mai larga sub sonarul nostru. Si chiar mai important, sonarul primeste informatii de la o zona din ce in ce mai larga, cu cat scanezi mai adanc. Aceasta este in totalitate, din cauza ca sonarele scaneaza in conuri.
Aici este cum functioneaza.
Sonarele trimit afara pulsatie de sunet pentru a localiza obiecte. Sunetul circula in valuri, nu linii drepte, si aceste valuri se extind in conuri, devenind din ce in ce mai largi.
Majoritatea sonarelor pot sa controleze raza conului de val de sunet prin schimbarea frecventei de raza de scanare. Aceasta este importanta, deoarece in diferite situatii de pescuit, diferite raza de scanare vor fi mai mult sau mai putin eficiente.
Scanarea la o raza larga (de obicei un unghi de 40° la 60°) este buna pentru scanarea rapida a zonelor largi si primirea informatiilor generale despre adancimea si structura substratului, dar acuratetea si detaliul vor fi mai scazute. Scanarea la o raza larga este cea mai potrivita pentru ape de adancime mica, deoarece conul acopera o suprafata mai larga, cu cat mai adanc scaneaza. Aceasta inseamna ca daca scanezi la o adancime de 13.7 m o sa vezi obiecte intr-o zona care are 14.3 diametru.
Scanarea la o raza ingusta (in jur de 10° la 20° ) da o imagine mult mai exacta, dar acopera o zona mai mica. Este mai bine pentru gasirea locatiei exacte de pesti. Scanarea la o raza ingusta este, de asemenea, mai potrivita pentru ape mai adanci, precum conul nu se raspandeste larg.
Ecourile de frecventa radio si zonele moarte/oarbe
Un alt factor de considerat, legat de latimea conului tau de la sonar, este ca in anumite cazuri nu o sa fii capabil sa detectezi obiecte chiar dedesubtul suprafetei apei.
Cauza acesteia, este ceea ce este cunoscutca ecourile de frecventa radio, care este comuna tuturor sonarelor. Ecourile de frecventa radio apar, deoarece apa aproape de suprafata o sa reflecte cateva din valurile sonarului, si aceste reflectii sunt mult prea rapide pentru ca sonarul sa proceseze corect. Aceasta reflectie are cauze numeroase, cea mai obisnuita fiind valurile pe suprafata, bulele, curentii si algele. Rezultatul este mult ''sunet de sonar'' aproape de suprafata. Aceasta creeaza o ''zona moarta/oarba'', in care nu este posibil sa indentifici pestii.
Suma ecourilor de frecventa radio, si marimea acestei zone moarte/oarbe, poate fi redusa daca frecventa sonarului este mai inalta. Asa ca, daca ai un Deeper PRO si experimentezi multe ecouri de frecventa radio la suprafata, muta la scanarea cu frecventa mai mare (raza Ingusta la 290kHz 15°). In cazul Deeper-ului START, este vorba despre 120kHz frecventa sonarului, care inseamna ca ecourile de frecventa radio pot ajunge jos pana la 1 metru, dedesubtul suprafetei apei.
Deeper PRO+ 2 și CHIRP+ 2 au cea mai mică cantitate de interferențe de suprafață, oferind citiri precise de până la 15 cm de suprafața apei.
Imaginea dedesubt ilustreaza 2 situatii diferite unde ecourile de frecventa radio, iti pot afecta citirile de sonar - (in aceste exemple, ecourile de frecventa radio se extind la aproximativ 1 metru dedesubtul suprafetei):
- Pestii sunt dedesubtul zonei de semnale radar/ ecouri de frecventa radio. In acest scenariu, reflectia sonarului de la pesti este suficient de puternica pentru a fi indentificata de indentificatorul de pesti (in cazul indentificatoarelor de pesti Deeper, Aplicatia Fish Deeper foloseste un algoritm care sa mearga daca este un peste). Ca rezultat, pestii sunt afisati pe aplicatie.
- Pestii suntin zona de ecouri de frecventa radio. Reflectia sonarului de la acesti pesti este imbinata impreuna cu semnalele radar, facand-o prea slaba pentru a fi indentificata de catre indentificatorul de pesti. Ca rezultat, pestii nu sunt afisati pe aplicatie.
De ce aceasta conteaza pentru…
-
Gasirea pestilor
Pentru gasirea pestilor, nu presupune ca fiecare peste pe care il marchezi este direct sub sonarul tau. In loc, gandeste-te ca sunt undeva la/nu mai departe de/ un con care se intinde/rasfira/propaga sub sonarul tau. Si aminteste-ti,cu cat mai adanc marcheaza la adancime, cu atat mai larg zona in care ar putea fi. Daca pestii nu sunt adanci, atunci stii ca este mai mult sau mai putin direct sub sonarul tau, in mod special daca folosesti o raza ingusta. Daca pestii sunt adanci, atunci ar putea fi intr-o zona mult mai larga, si mult mai departe de locatia sonarului.
Pontul Sonarului Deeper:Cand vanezi pesti, foloseste raza larga, prima data, ca sa gasesti zona generala a pestilor, apoi muta la raza ingusta si scaneaza acea zona de cateva ori pentru a gasi locatia exacta.
-
Gaseste structura si caracteristicile
Un aspect in plus/ punct suplimentar pe care ar trebui sa-l intelegi cand gasirea caracteristicii este conceptul a ceea ce este cunoscut ca zona moarta. Sonarul tau o sa foloseasca prima bucata din substrat pe care il detecteaza ca nivelul pentru marcarea substratului pe ecranul tau. Dar daca conul scaneaza o cadere/un loc, ar putea fi o sectiune mai adanca dedesubt, care nu este inclusa in scanare - aceasta zona este zona moarta (vezi diagrama).
Pontul Sonarului Deeper:Folosind o raza ingusta o sa minimalizeze sansele ca acolo sa fie o zona moarta pe ecranul tau. Cand gasesti un loc/o cadere sau caracteristica, scaneaz-o de cateva ori folosind setarea razei inguste.
-
2. Un ecran care ruleaza nu inseamna un sonar miscator (sau multi pesti)
Pe Aplicatia Fish Deepersi multe alte sonare se afiseaza informatiile pe ecran, sunt aratate ruland de la dreapta la stanga. Departe la dreapta ecranului arata cele mai recente rezultate, cele mai vechi sunt la stanga. Ar trebui sa-ti amintesti caecranul tau o sa continue sa ruleze chiar daca sonarul tau nu se misca, deoarece unitatea primeste si trimite constant pulsatii de sunet. Intelegand cum acest ecran rulant functioneaza, este cu adevarat important pentru a intelege informatiile de sonar pe care le primesti.
De ce aceasta conteaza pentru…
-
Gasirea pestilor
Cele mai usoare greseli de facut cand analizezi citirile de sonar este sa confunzi un peste pentru mai multi pesti. Uite aici cum se intampla. Arunci si acolo este un peste stationar suspendat in apa. Daca nu iti misti sonarul, si pestele sta nemiscat, o sa vezi un flux constant de imagini de pesti pe ecranul tau. Este o reactie naturala sa fii entuziasmat si sa crezi ca sunt 4 sau 5 monstri imensi acolo jos. De fapt, este doar unul, dar ecranul rulant face sa para ca acolo sunt mai multi.
Pontul Sonarului Deeper:Daca gasesti ecranul rulant neclar, incearca sa adaugi ecranul vertical semnalizator (Setari-Sonar-Semnalizator Vertical: Deschis). Este ca siecranul de pescuit pe gheata, si merge pe dreapta ecranului. Acest ecran este transmisiune in direct care nu ruleaza - arata ce se intampla chiar acum sub sonarul tau.
-
Gasirea structurii si caracteristicilor
Imagineaza-ti ca ti-ai aruncat sonarul tau, si acum il aduci la starea initiala pentru a-ti da seama de structura de sub apa. Te opresti sa prinzi pentru cateva secunde, apoi incepi din nou. Apoi/In cele din urma, te uiti inapoi la scanare si vezi o inclinare fixa, dar cu un nivel, zona/suprafata plata in mijloc. Asa deci, exista acolo o sectiune plata la fundul apei?
Raspunsul este nu! Aceasta este deoarece axa orizontala a ecranului tau arata timpul, nu distanta. Sectiunea plata pe care o vezi este cand te-ai oprit sa arunci. Sonarul a continuat sa scaneze si sa defileze/ruleze, asa ca arata ca si cum partea de jos este plata cand nu este.
Pontul Sonarului Deeper:Pentru a evita aceasta, mentine o viteza constanta cand iti arunci sonarul. De asemenea, poti folosi caracteristicile de cartografiere de pe barca sau mal, in schimb. Acestea folosesc GPS pentru a adauga niveluri de adancime in mapa ta, asa ca nu este problema daca viteza cu care arunci se schimba.
-
3. Linii mai groase si un al 2-lea sonar care se intoarce/revine inseamna dedesubturi mai tari/solide
Sonarul este capabil de a iti spune nu doar cum arata structura de jos, dar de asemenea, ce tare/solid este dedesubtul. Aici este cum.
Sonarele masoara atat timpul cat dureaza pentru o pulsatie de sunet sa se intoarca, cat si forta semnalului care se intoarce si el. Aceasta permite sa arate cat de tare sau moi obiectele de sub apa sunt. Obiectele de densitate joasa, usoara, dau un semnal mai slab, pe cand, obiectele de densitate inalta, tare, dau un semnal mai puternic.
Ecranul sonarului tau o sa-ti arate cat de tare obiectul foloseste culoare si luminozitate: cu cat mai vie culoarea, cu atat mai puternic semnalul, si prin urmare, mai tare obiectul. Aceasta este in mod particular important cand se scaneaza partea de jos, substratul.
Poti observa ca afisajul de substrat/din partea de jos devine mai gros si mai intens in anumite locuri (substrat dur), apoi mai subtire si mai slab in altele (substrat moale). Poti de asemenea, observa un al 2-lea sonar care se intoarce pentru substrat. Aici, substratul este atat de dur, raza sonarului s-a reflectat deasupra la suprafata, a sarit jos din nou, a reflectat substratul si a fost ridicata/receptata/captata de sonarul tau.
-
Substrat moale
-
Exemplu de al 2-lea substrat
-
De aceasta conteaza pentru …
-
Gasirea pestilor
Fiind capabil sa analizezi consistenta substratului este tot parte din invatarea de a lucra cu informatii brute. Poate sa ia putin din timpul tau sa stapanesti/sa excelezi, dar vei salva mult timp pe termen lung, deoarece vei intelege exact ce este acolo jos.
Pontul Sonarului Deeper:Daca vrei sa te perfectionezi, este important sa ajungi/sa treci de la cunoastere (''Stiu unde sunt pestii'') la intelegere (''Inteleg de ce pestii sunt acolo''). Incepe sa cauti inrudirea intre duritatea substratului pe care o vezi pe sonarul tau si unde sunt pestii de obicei, localizati. De exemplu, poti observa ca in anumite situatii sau anotimpuri, speciile tale tinta sunt totdeauna gasite acolo unde este un substrat moale. Aceasta este o parte valoroasa din intelegerea ca o sa imbunatateasca semnificativ rata ta de prindere.
-
Gasirea structurii si caracteristicilor
Acest factor nu are impact prea mare pe gasirea pestilor in mod direct. Dar poate fi interesant sa cauti pentru modele/tipare in termeni de duritatea substratului si locatia pestilor. Aceasta informatie despre duritatea substratului este foarte folositoare ca parte din situatia generala/imaginea de ansamblu pe care o construiesti. A face diferenta intre gramada de tufisuri si pietre, substraturi noroioase si substraturi tari, poate fi crucial in gasirea locurilor potrivite pentru a vana speciile tale tinta.
Pontul Sonarului Deeper:Odata ce ai gasit un loc interesant, foloseste raza ingusta de sonar sa primesti cele mai exacte si detaliate citiri de duritate ale substratului. Asigura-te ca folosesti ecranul detailat decat cel elementar in Aplicatia Fish Deeper (foloseste meniul de mana stanga pentru a alege) pentru a vedea citirile despre duritatea substratului.
-
4. Localizeaza arcurile si vei vedea pestii
Folosind arcurile de pesti este o modalitate grozava sa incepi cu un indentificator de pesti, dar vei fi capabil sa indentifici pestii, si marimea pestilor, mai exact folosind informatiile brute. Prin urmare, cand esti gata, inchide imaginile de pesti si incepe sa cauti pentru arcuri.
De ce Arcurile?
In cele mai multe cazuri, pestii o sa apara pe ecranul tau ca un arc. Motivul pentru care este foarte simplu. Daca un peste inoata drept prin conul sonarului tau, o sa intoarca impulsuri de la marginea conului, mijlocul si apoi cealalta margine. Returnarile de la cele 2 margini ale conului s-au deplasat usor/oarecum mai departe decat returnarile de la mijloc. Deci un arc sau forma de ''unghie'' o sa se arate pe ecranul tau.
Localizarea pestilor
Cateva lucruri importante de amintit despre arcurile de pesti:
- Vei primi arcuri doar prin miscarea pestilor (sau daca sonarul tau se misca peste ei).
- Daca sonarul tau si pestii sunt ambii stationari, o sa vezi o linie, nu un arc.
- O sa primesti un arc intreg doar daca pestii se misca prin intregul con al sonarului.
- Daca un peste inoata prin partea conului tau, o sa arate ca o jumatatea de arc sau ca un salt voluminos/mare - uita-te dupa acestea.
Gandeste vertical, nu orizontal
Arcurile lungi inseamna pesti mari, nu? Gresit. Arcurile lungi inseamna ca un peste a fost in conul sonarului tau pentru o perioada lunga de timp.
Si nu uita, adancimea conteaza aici - pestii la adancimi joase o sa creeze arcuri sau linii mai lungi, deoarece conul sonarului tau este mai larg, asa ca raman in ea pentru mai mult timp. Un peste urias aproape de suprafata poate doar sa faca un arc scurt sau linie.
Deci cum iti dai seama de marimea pestilor?
Raspunsul este grosimea/volumul. Daca un arc sau linie este groasa/mare/voluminoasa, marchezi/reperezi un peste mare. Asa ca gandeste vertical, nu orizontal.
Prima imagine este o ilustratie perfecta. Acesti pesti mari n-au facut un arc intreg, dar liniile sunt groase vertical, deci stim ca ei sunt mari.
Si momeala de detectare a pestilor functioneaza in acelasi fel. Nu te uita la cat de lungi sunt liniile, uita-te la grosime si cat de grupate sunt semnele.
De ce aceasta conteaza pentru …
-
Gasirea pestilor
Invatand sa lucrezi cu informatii brute o sa-ti dea cea mai exacta indentificare de pesti. S-ar putea sa ia putin din timpul tau sa excelezi, dar vei economisi mult timp pe termen lung, pentru ca vei sti exact ce este acolo jos.
Pontul Sonarului Deeper: Inchide imaginile de pesti pe Aplicatia Fish Deeper (Meniul mana stanga - Imagini de pesti), apoi aminteste-ti sa gandesti vertical, nu orizontal. Uita-te pentru arcuri groase/voluminoase sau jumatate de arcuri, si nu te ingrijora despre cat de lungi sunt. In plus, aminteste-ti ca adancimea o sa afecteze lungimea. O sa primesti arcuri mai lungi de la pesti care sunt adanci. Din nou, focuseaza-te pe grosimea linii decat pe lungimea arcului.
-
Gasirea structurii si caracteristicilor
In timp ce marchezi structura, tine minte ca poti fii atent pentru arcurile de pesti si grupul de pesti mici momeli, pentru pesti mari, si care inoata in aceeasi directie intr-un mod coordonat. Aceasta te poate ajuta sa intelegi mai bine ce tipuri de caracteristici detin ce tipuri de pesti.