Hogyan állítsd be az okos-szonárt

és hogyan használd az adatokat, hogy többet és nagyobbat fogjál

Nézz úgy az okos-szonárodra, mint egy olyan eszközre melyben rengeteg lehetőség rejlik, és aminek beállítása a körülményektől függ! Hacsak nem van egy eszközöd, amely gyári előre programozott beállításokkal rendelkezik (Deeper START). Lehetőséged lesz arra, hogy egyénileg állítsd be szonárodat pontos horgász igényeidnek megfelelően. Itt található néhány alapbeállítás:

Horgászat/keresés módok

A szonár letapogatás módja látható a kijelzőn attól függően, hogy melyik szonár mód lett kiválasztva. Ahhoz, hogy megváltoztasd a szonár módot, lépj be a 'Beállítások'-ba (a fenti menüben található), majd keresd meg a 'Szonár mód' részt. Mindegyik mód leírása lent olvasható.

Csónakos vagy kajakos horgászathoz használd a Csónak módot

Ebben a módban, a Fish Deeper App azonnal kapcsolódik az okostelefonodban vagy tabletedben található GPS-hez, és valósidejű medertérképet készít. Láthatod, ahogy a szonár visszatér a képernyő jobb oldalára és a térkép a bal oldalon van.(Beállítások > Szonár mód > Csónak mód)

PRO+ 2/CHIRP+ 2 felhasználók parti horgászathoz válasszák az Szárazföldi GPS módot

Szárazföldi GPS mód ugyanúgy üzemel, mint a Csónak mód, de ahelyet hogy az okostelefonod GPS-ét használná, a Szárazföldi GPS mód a beépített GPS vevőt használja a Deeper PRO+ 2/CHIRP+ 2 ban. Láthatod, ahogy a szonár visszatér a képernyő jobb oldalára és a térkép a bal oldalon van. 

PRO-val szárazföldi horgászathoz használd a Csak a szkennelés megjelenítése Módot.

A szonár visszatér a teljes képernyőre. Mélységmérő térkép nem készíthető szárazföldi horgászathoz a PRO modellel. 

Lékhorgászathoz használd a Lékhorgászat módot.

Van egy hagyományos lékhorgász letapogatás a kijelző bal oldalt és egy gyors letapogatás kijelző jobb oldalon. Ez teszi lehetővé, hogy kövessük a mozgásokat még a legkisebb csaliknál is valós időben. Lékhorgász módban a Fish Deeper App rögzíti és elmenti az összes léket ahol horgásztál, közvetlenül kibővíthető térképen, a képernyő bal oldalán. 

Kijelző beállítások és riasztások

Kijelző és riasztások beállítása, amely segít beállítani a Deeper-edet

 • Képernyőszín mód

  A Képernyőszín móddal lehetőségünk van arra, hogy beállítsuk azokat a színeket, melyek hasznunkra válhatnak különböző környzetben, állapotban és a napszaknak megfelelően, amikor horgászol. A klasszikus színpalettán kívül még két opciónk van: - Nappali és éjszakai - amely a legjobb láthatás biztosítja verőfényes napsütésnél is (Nappali mód) és korlátozott fényviszonyoknál is (Éjszakai mód).

 • Gyors letapogatás

  A Függőleges kapásjelző segítségével látható a szonár által küldött és a Deeper által fogadott jelek intenzitása. Akkor hasznos, amikor szeretné látni, hogy mi történik pontosan a szonár alatt, de nem akar találgatni, hogy a hal pontosan hol úszik a szonár-kúp alatt.

 • Éjszakai horgászat

  Az éjszakai horgászat funkciót be kell kapcsolni éjszaka vagy amikor korlátozottak a látási viszonyok. Ennek használatához le kell venni az alap fedőt és a Deeper Night Fishing Cover-t kell felhelyezni. Az éjszakai horgászat módban beindul a villogó jelzőfény, amely csak az áttetsző fedőn kersztül látható.

 • Hal mélysége

  A hal mélysége címke funkció engedélyezi vagy tiltja a mélység olvasását, amely a hal ikonok mellet jelenik meg. Kiválaszthatod, hogy a vízfelszíntől vagy a medertől mérjen. Ezzel az információval biztosabb lehetsz abban, hogy hova kell helyezni a csalit.

Sugárnyílásszög/frekvencia

Hogy jobban megértse a sugarak működését, képzeljen el egy zseblámpát és egy reflektort, amikor a szűk és a széles sugárnyaláb közötti különbségre gondol. A szűk nyílásszögű hanghullám a zseblámpa fénysugarához hasonlóan egyenesen a hangradar alatti teret célozza meg. A szélesebb nyílásszögű kéve viszont a reflektorhoz fényéhez hasonlóan a széleket is eléri, és megtalálja az erre úszó halakat.

Sugárnyílásszög

A megfelelő nyílásszögű sugár kiválasztása nagyban meghatározza a hangradar hatékonyságát. A Deeper PRO és PRO+ modelleknél 2 frekvencia/nyílásszög választható: Szűk 290 kHz (15º) és Széles 90 kHz (55º). A Deeper CHIRP+ 2 és PRO+ 2 modellek 3 sugárfrekvenciával/szkennelési nyilásszöggel rendelkeznek: szűk 675 KHz (7º), közepes 240 kHz (20º), széles 100 kHz (47º).

 • PRO felhasználók:

  Indítson széles nyílásszöggel, hogy nagyobb területet gyorsabban letapogathasson. Váltson szűk nyalábra, hogy részletesebben átvizsgálhassa a területet. A szűk sugár a sekély vizeknél (1,5 m mélységig) használható a legjobban, illetve növényzettel sűrűn borított területeken, halraj felett úszva, 20 métert meghaladó mélységben vagy meredek letöréseknél (a nagyobb holtterek elkerülése érdekében).

 • Deeper PRO+ 2 és CHIRP+ 2 felhasználók figyelmébe:

  Használjon széles sugarat, ha megfelelő horgászhelyet keres, és gyorsabban szeretne végigszkennelni egy adott területet. Váltson közepes sugárszélességre a PRO+ 2/CHIRP+ 2 modellen, hogy még pontosabb képet kapjon a felfedezett izgalmas helyről. Végül próbálja ki a PRO+ 2/CHIRP+ 2 rendkívül szűk sugarát (szkennelési nyilásszög: 7º), amely elképesztő mennyiségű részletet képes megjeleníteni. A szűk sugár a külső körülményekre (szél és hullámzás, pergetett horoggal halászás, orsózás stb.) rendkívül érzékenyen reagál. A legjobban nyugodt vízben használható, vagy állítható rögzítőkarral a csónakhoz erősítve. 

 • TIPP:

  Ha a kijelzőn túl sok a sűrű folt, és a hangradar érzékenységének csökkentése sem javítja a képet, váltson szélesebb nyílásszögre. 

Sugárkéve átmérője

A sugárkéve átmérője a nyílásszögtől és a horgászási mélységtől függ. Ha például 10 méteres mélységben horgászik, a PRO modellek szűk sugarának kéveátmérője 2,5 m lesz, míg a CHIRP+ 2/PRO+ 2 modellnél 1,2 m. Minél kisebb az átmérő, annál jobban behatárolható a halak tartózkodási helye.  Az alábbi képlet segítségével számíthatja ki a sugárkéve átmérőjét: Hangradar sugárkéve-átmérő = 2mélységtg(kéveszög/2). Példa: Mekkora az átmérője a CHIRP+ 2/PRO+ 2 modell szűk sugarának 10 méteres mélységben? Mélység = 10 m; Kéveszög = 7º, 1,22 = 2*10tg(7/2)

Érzékenység

Az érzékenység olyan, mint a hangerő szabályozás a hallókészülékben, ez a szonár "képessége" ahhoz hogy "visszhangokat" fogadjon. Kezdő horgászok gyakran túl alacsonyra állítják be a radar érzékenységét. Rendes, tiszta képernyőnek néz ki. Profi horgászok magasra állítják az érzékenységet - 70% és 90% közé maximalizálják. Ezzel elviselve több zavart a képernyőn. Ezért látnak több halat a képernyőn. A legjobb stratégia, ha az érzékenységet 100%-ra állítjuk, majd várunk addig míg a kijelzőn megfelelő képet kapunk.


Ha a zavaros az alja a képnek, akkor csökkenteni kell az érzékenységet addig míg tisztul a kép, és megjelennek a halak. Ha ez nem működik, válts alacsonyabb frekvenciájú széles sugárra. Nem számít mekkorára állítod az érzékenységet, a szonár ugyanazzal az erővel küldi a jelet. Az érzékenységvezérlő vezérli a szonár visszatérő jelek feldolgozását.

Sok munkának tűnhet, de ez nincs így. A legtöbb beállítást a horgászat előtt kell elvégeznünk. Másfelől, akkor amikor változtatunk a horgászatunkon. Adott, hogy horgászni szeretnél és nem állandóan a kütyüt állítgatni. Ha több időt töltesz a radar funkcióinak tanulásával, akkor hatékonyabban fogsz horgászni! Görbüljön!