Cum sa setezi un sonar destept

si sa folosesti informatiile sa prinzi mai mult si sa prinzi mai mare

Uita-te la sonarul tau destept ca la un aparat de multiple utilizari, un aparat ce are nevoie de ajustare cum dicteaza conditiile. Doar daca detii o unitate care vine de la fabrica cu setare pre-programata (Deeper START), vei fi capabil sa-ti personalizezi sonarul la nevoile tale exacte de pescuit. Aici sunt cateva ajustari comune:  

Moduri Pescuit/Scanare

Felul in care citirile sonarului tau sunt aratate pe ecran va varia depinzand de optiunile ecranului si modul sonarului pe care il selectezi. Pentru a schimba modul sonarului, du-te la Setari in bara de meniu in partea de sus si gaseste sectiunea modul a Sonarului. Fiecare modul este descris in detaliu mai jos.

Pentru pescuit la barca sau kayak, foloseste Modul Barca

In acest mod, Aplicatia Fish Deeper se conecteaza instant la GPS in telefonul tau sau tableta ta pentru a crea harti batimetrice in timp real. Vei vedea intoarcerile de sonar pe partea dreapta a ecranului si harta pe stanga (Setari>Modul Sonar>Modul Barca). 

Pentru pescuitul pe mal, utilizatorii PRO+ 2/CHIRP+ 2 ar trebui sa aleaga Modul GPS pe mal

Modul GPS pe mal opereaza in acelasi fel ca Modul Barca, dar in loc de sa-ti folosesti GPS telefonului tau, Modul GPS pe mal foloseste receptorul intern al GPS-ului in Deeper-ul PRO+ 2/CHIRP+ 2. Vei vedea intoarcerile de sonar pe partea dreapta a ecranului si harta pe stanga.

Pentru pescuitul pe mal cu PRO, foloseste Modul Afișare doar scanare

Intoarcerea sonarului va fi ecran complet. Hartile batimetrice nu vor fi create cand pescuiesti pe mal cu un model PRO.

Pentru pescuitul pe gheata, foloseste Modul Pescuit pe Gheata

Are un ecran cu semnal traditional de pescuit pe gheata pe stanga, si un semnal vertical afisat pe dreapta. Iti permite sa urmaresti miscarea a chiar celei mai mici nade sau momeli in timp real. In modul pescuit pe Gheata, Aplicatia Fish Deeper va inregistra si salva toate gaurile de gheata pe care le pescuiesti, direct pe o harta extensibila/expandabila, pe partea stanga a ecranului.

Ajustarile Ecranului si Alarme

Ajustarea ecranului tau si alarmelor te va ajuta sa-ti setezi sonarul Deeper pentru cel mai eficient pescuit.

 • Modul Culoare Ecran

  Modul Culoare Ecran iti permite sa alegi cea mai convenienta paleta de culoare pentru vizualizarea informatiilor tale de sonar, bazata pe mediu, conditii si timpul zilei in care pescuiesti. Pe langa paleta de culoare Clasica, mai sunt alte 2 optiuni - Zi si Noapte - care pot fi folosite pentru cea mai buna vizualizare a citirilor sonarului tau in conditii fie stralucitoare si insorite (modul Zi) sau conditii de lumina slaba (modul Noapte).

 • Semnal Vertical

  Semnalizatorul intermitent vertical vă permite să vizualizați intensitatea cu care dispozitivul Deeper recepționează citirile sonar. Este util când doriți să vedeți ce se întâmplă sub sonar fără să trebuiască să ghiciți în ce parte a conului sonarului este localizat peștele.

 • Pescuitul de Noapte

  Caracteristica Pescuitul de Noapte ar trebui pornita cand pescuiesti noaptea sau in conditii de lumina slaba. Ca sa-l folosesti, vei avea nevoie mai intai sa inlocuiesti husa standard cu o Husa Deeper Pescuit de Noapte. Modul Pescuit de Noapte activeaza o lumina palpaitoare, care este vizibila doar prin husa transparenta/translucida.

 • Adancimea pestilor

  Marcajele de Adancime a Pestilor permite/activeaza sau dezactiveaza citiri de adancime, care sunt afisate langa imaginile de pesti. Poti alege distanta de la suprafata sau distanta de la substrat/de dedesubt. Cu aceasta informatie, vei fi sigur ca momeala ta este la locul potrivit pentru a agata aceasta captura.

Unghiul/frecvența undei

Pentru a înțelege mai bine undele, gândiți-vă la undele înguste și largi ca având echivalenți o lanternă respectiv un proiector de lumină. La fel ca fasciculul unei lanterne, un con de traductor îngust este activ direct sub sonar. Dar, la fel ca un proiector de lumină, un con mai larg găsește mai mulți pești către partea laterală.Unghiul undei

Alegerea undei cu unghi corect va avea un mare impact asupra performanțelor sonarului. Deeper PRO au 2 frecvențe/unghiuri de scanare: Îngust 290 kHz (15º) și Larg 90 kHz (55º). Deeper PRO+ 2 și CHIRP+ 2 are 3 frecvențe/unghiuri de scanare: Îngust 675 KHz (7º), Intermediar 240 kHz (20º), Larg 100 kHz (47º).

 • Pentru utilizatori PRO:

  Începeți cu unghiul larg pentru a scana o zonă mai largă mai rapid. Setați pe unda îngustă pentru a inspecta mai detaliat zona. Unda îngustă este cea mai potrivită pentru ape de mică adâncime <1,5m, locuri cu multă vegetație, scanarea deasupra unui banc de pești, la adâncimi de peste 20m și ape cu diferențe de nivel (pentru a evita un unghi mort mai mare).

 • Pentru utilizatorii de Deeper PRO+ 2 și CHIRP+ 2:

  Utilizați fascicul larg pentru a găsi un loc bun de pescuit  și pentru a scana zona mai repede. Comutați la fasciculul intermediar PRO+ 2/CHIRP+ 2 pentru a detalia acel loc de interes pe care l-ați localizat. Suplimentar, Deeper PRO+ 2/CHIRP+ 2 are un fascicul foarte îngust, unghi de scanare de 7º, care poate arăta foarte multe detalii. Unda îngustă este perfectă pentru pescuitul la copcă și în ape de mică adâncime >15cm. Unda îngustă este foarte sensibilă la toți factorii externi: vânt și valuri, pescuit la trenă, mulinat, etc. Aceasta are cele mai bune performanțe în apele calme sau atunci când dispozitivul este fixat pe o ambarcațiune folosind suportul de montare cu braț flexibil. 

 • SFAT:

   Dacă vedeți prea multe elemente inutile și reducerea sensibilității nu ajută, modificați unghiul ca unui mai larg. 

Diametrul conului

Diametrul conului depinde de unghiul conului și adâncimea de pescuit. De exemplu, dacă pescuiți la o adâncime de 10m, diametrul conului cu unda îngustă PRO va fi de 2,5m, iar pentru CHIRP+ 2, PRO+ 2 acesta va fi 1,2m. Cu cât este mai mic diametrul, cu atât mai bine puteți localiza peștii. Puteți calcula diametrul conului folosind această formulă: Diametru con sonar = 2adâncimeTan(unghi con/2). Exemplu: Diametrul undei cu unghi îngust CHIRP+ 2 la o adâncime de 10m. Adâncime = 10m; Unghiul conului = 7º, 1,22 = 2*10Tan(7/2)

Sensibilitate

Sensibilitatea este ca si controlul volumului pe un aparat auditiv, este abilitatea sonarului de a primi ecouri. Pescarii incepatori, adeseori, isi seteaza sensibilitatea sonarului prea jos. Lor le place un ecran frumos, curat. Pescarii Profesionali isi seteaza sensibilitatea sus - 70% la 90% din maxim. Ei tolereaza mai multa dezordine. De aceea, ei vad mai multi pesti. Cea mai buna strategie este setarea sensibilitatii la 100%, apoi retragerea pana cand esti satisfacut cu aparitia ecranului tau.

Daca invalmaseala/dezordinea ruleaza adanc, redu sensibilitate pana cand dezordinea se micsoreaza, totusi, pestii raman. Daca aceasta nu functioneaza, schimba la raza de frecventa mai joasa. Indiferent unde setezi sensibilitatea, sonarul tau transmite acelasi volum de putere. Sensibilitatea doar controleaza cat de mult sonarul amplifica fiecare semnal returnat.

Aceasta ar putea suna ca o multime de munca, dar nu este. Multe dintre aceste setari doar avem nevoie sa ajustam chiar inainte de pescuit. Altii, doar cand apar norii negrii, sau cand ne schimbam metoda noastra de pescuit. Garantat, esti pe apa sa pescuiesti, nu sa te joci cu dispozitive. Daca iti faci timp sa stapanesti caracteristicile sonarului tau, vei pescui mai eficient. Linii instinse!