Cum sa citesti un indentificator de pesti PRO/PRO+ 2/CHIRP+2 : Înțelegerea afișajului aplicației

Si sa folosesti informatiile sa prinzi mai mult si sa prinzi mai mare

Doar te acomodezi folosind un indentificator de pesti? Cunosti aspectele/principiile fundamentale, dar vrei sa obtii mai mult din indentificatorul tau de pesti? Nu esti sigur ca citesti corect ecranul indentificatorului tau de pesti? Nu te ingrijora, suntem aici sa te ajutam. Acest scurt tutorial o sa te invete cum sa iti dai seama de ecranul indentificatorului tau de pesti, asa ca sa iti dai seama ce este o momeala de pesti, ce este o prinzatura trofeu/prada si ce este doar un pom scufundat pe care sa-l prinzi/obtii, sa-l daunezi cand il agati cu ceva ascutit. Ia doar 7 minute pentru a parcurge acest tutorial si la sfarsit vei fi capabil sa-ti citesti ecranul indentificatorului tau de pesti pentru: Indentificarea pestilor, Aprecierea/masurarea marimii pestilor, Indentificarea diferitelor tipuri de structura subacvatica, Si aprecierea tipului substratului si a duritatii.

Cum Functioneaza Sonarele

In acest blog, ne focusam pe imaginile actuale pe care le vezi pe ecranul tau, deci nu vom deveni prea tehnici despre cum sonarele funtioneaza - dar pagina noastra despre cum functioneaza sonarele o sa-ti spuna tot ce trebuie sa stii. Dar pentru acum, sunt cateva puncte tehnice pe care trebuie sa ti le amintesti. In primul rand, indentificatoarele de pesti scaneaza in conuri. De ce aceasta conteaza?

 • Sonar Beam sizes

  Marimea suprafetei pe care o scanezi va fi afectata de unghiul conului. O raza larga a conului scaneaza intre 40°-60°, insemnand ca vei acoperi o zona larga. Un con ingust va scana intre 10°-20°. Deci asigura-te ca esti constient daca indentificatorul de pesti foloseste un con ingust sau larg cand te uiti la informatiile de pe ecranul tau. Deeper PRO + 2 beneficiază de o scanare cu fascicul larg, mediu și îngust (47°, 20°, 7°), PRO beneficiază de o scanare cu fascicul larg și îngust (55° și 15°), Deeper START are un fascicul mediu/larg (40 °).

 • How to read sonar display

  Un alt punct de amintit despre cum sonarul tau functioneaza, este acela ca trimite si primeste constant informatii, ceea ce inseamna ca ecranul tau va derula continuu. Informatiile scanarii curente vor fi pe dreapta - mai departe/ulterioare, stanga pe ecran, cu cat mai vechi informatiile.

  Deci aminteste-ti doar aceste 3 puncte cand te uiti la ecranul sonarului tau: 1. Cunoaste daca scanezi cu o raza ingusta sau larga. 2. Ecranul deruleaza constant -  aceasta nu inseamna ca sonarul tau se misca.

1.Indentificarea pestilor

 • Simboluri/imagini pesti

  Simbolurile de pesti sunt un instrument util cand incepi cu un aparat de sonar: indentificatorul tau de pesti interpreteaza informatiile de sonar pe care le primeste si incearca sa gaseasca daca este sau nu un peste. Face aceasta, bazat pe factori precum marimea obiectului si forta intoarcerii/revenirii sonarului. In cazul sonarelor Deeper, noi folosim un algoritm avansat in Aplicatia Fish Deeper pentru a interpreta informatiile. Din pacate, chiar si cele mai avansate unitati nu sunt 100% exacte in interpretarea corecta.

 • Arcuri de pesti

  Cu simbolurile de pesti inchise, cum indentifici un peste pe ecranul sonarului tau? Uita-te dupa arcuri.

  Dar este important de amintit ca aceste arcuri pot varia in marime (lungime si latime), si poate sa nu fie un arc intreg - uita-te si pentru acele jumatati de arcuri. Captura de ecran de jos da niste exemple frumoase de arcuri diferite. Acestea variaza in lungime si latime, si cateva nu sunt arcuri intregi, dar acestea sunt toti pesti.

2. Judecand marimea pestilor

Acum ai observat/reperat cateva arcuri de pesti, este timpul sa iti dai seama ce ne spune fiecare arc despre cat de mari sunt pestii. Deci hai sa discutam despre lungime, grosime, si jumatate de arcuri intregi.

Lungimea arcului de peste

Cea mai obisnuita greseala pe care o fac pescarii cand isi citesc indentificatorul de pesti este sa se gandeasca ca un arc lung inseamna un peste mare. Aici nu este cazul. Pe ecranul sonarului tau, ar trebui sa te gandesti la lungime ca reprezentand timpul. De exemplu, imagineaza-ti ca iti pastrezi indentificatorul tau de pesti stationar in apa (cu alte cuvinte, nu-l rulezi si nu-l cauti). Daca este un peste dedesubt care este si stationar, ce vei vedea pe ecranul indentificatorului tau de pesti? Vei vedea o linie continua. Aceasta nu inseamna ca este o balena albastra esuata/blocata in iazul/balta/lacul in care pescuiesti. Inseamna ca exista un peste stationar sub indentificatorul tau de pesti, si poate fi unul foarte mic.

Acuma sa ne imaginam alt scenariu - din nou, sonarul tau este stationar, dar de data aceasta 2 pesti inoata prin raza sonarului tau, unul mare si unul mic. Pestele mare inoata foarte repede prin raza sonarului tau, cel mic inoata incet. Care dintre ei va face cel mai lung arc de pesti pe ecranul tau? Raspunsul este pestele cel mic. Aceasta este deoarece un obiect care se misca incet o sa lase un semn/o urma mai lung/a decat unul care se misca repede, indiferent de marimea lor.

Uita-te la captura de ecran mai jos. Aceasta intoarcere/revenire este de la un grup de pesti mici momeala care inoata in aceeasi directie intr-un mod coordonat. Observa cat de lungi sunt anumite arcuri. Aceasta poate fi pentru ca sonarul este stationar sau se misca foarte incet, sau pentru ca pestii se misca doar incet. In orice caz/ambele cazuri, este o buna ilustratie a faptului ca un arc lung de pesti nu inseamna neaparat ca este un peste mare.

Latimea arcului de pesti

Asa ca lungimea nu este un foarte bun indicator a marimii pestilor. Este mult mai bine sa te uiti la latimea arcului de pesti aratata. Doar aminteste-ti aceasta cand interpretezi arcurile de pesti: gandeste vertical, nu orizontal.Chiar daca arcul este scurt, daca este gros atunci inseamna ca intoarcerea/revenirea a venit de la un peste mare. Arunca o privire, din nou, la aceasta captura de ecran. Din 4 pesti aratati, care dintre ei este cel mai mare?

Raspunsul este pestele din dreapta jos. Toate arcurile sunt aproape la aceeasi lungime (si sunt toate destul de scurte). Dar grosimea arcului din dreapta jos ne spune ca este cel mai mare peste. Acest peste nu este un monstru, dar ar fi o prinzatura modesta.

Arcuri de pesti intregi sau pe jumatate

Ultimul aspect de amintit cand te uiti dupa arcurile de pesti este acela ca nu trebuie sa fie un arc intreg. Arcurile pe jumatate (ca cele aratate pe captura de ecran mai sus), de asemenea, arata ca sunt pesti. In tutorialul nostru despre cum functioneaza sonarele , explicam in detalii de ce uneori, obtii un arc intreg si de ce uneori, obtii un arc pe jumatate. Raspunsul scurt este ca o sa primesti un arc intreg daca un peste inoata prin gaura conului sonarului tau, si jumatate de arc sau arc partial daca ei doar inot printr-o parte din el. Dar ce este important de amintit cand iti citesti ecranul, este ca jumatate de arc sau arcul partial ar putea fi totusi un peste mare - calitatea arcului nu este un indicator despre cat de mari sunt pestii. Asa ca fii in alerta/pe faza atat pentru arcurile pline, cat si partiale, si aminteste-ti ca grosimea arcului este cel mai bun indicator al marimii pestilor.

Gasirea pestilor momeala pe indentificatorul tau de pesti

Pestii momeala o sa se arate pe ecranul tau ca liniute de unire/tasniri, linii sau chiar si puncte, asa ca pot aparea uneori asemenatoare vegetatiei. Sunt 3 diferente cheie, totusi:
-Pestii momeala vor fi, de obicei, suspendati in apa, nu pe jos;
-Pestii momeala pe care indentificatorul tau de pesti ii va arata intr-o culoare diferita a vegetatiei (in cazul culorii standard a ecranului Aplicatiei FishDeeper, ei arata galbeni mai degraba, decat verde).
-Pestii momeala vor fi adeseori in mingi, care vor fi atunci aratate ca un nor sau grup/manunchi, mai degraba decat linii.
Captura de ecran de mai jos arata atat pestii momeala individuali si o minge de pesti momeala. Observa diferenta in culoare de la vegetatia verde de jos.

Localizarea unui peste trofeu pe ecranul indentificatorului tau de pesti

Asa ca haideti sa reunim/sa aducem impreuna/sa punem in comun, ceea ce am invatat prin amintirea a 2 puncte cheie:
1. Gandeste vertical, nu orizontal - latimea arcului de pesti este cel mai mare indiciu pentru marimea pestilor.
2. Arcurile pot fi pe jumatate sau intregi - un arc pe jumatate sau incomplet nu inseamna ca este un peste mai mic. Din nou, latimea este cel mai bun indiciu al tau.
Indentificatorul tau de pesti nu iti va spune ce specii de pesti sunt, dar acum stii marimea, ai o sansa buna sa descoperi/descifrezi speciile, bazat pe lacul sau raul in care pescuiesti, si adancimea la care gasesti pestii. Deci cand vezi un arc ca cel de jos de pe ecranul tau, esti pe punctul de a prinde MARE!

3. Indentificarea diferitelor tipuri de structura subacvatica

Indentificatoarele de pesti sunt unelte ideale pentru citirea adancimii, observarea conturului de substrat/de jos si gasirea caracteristicilor subacvatice. Uneori, aceasta informatie iti va fi mai valoroasa decat marcarea propriu zisa a pestilor. Asa ca haideti sa aruncam o privire la citirea ecranului indentificatorului tau de pesti pentru caracteristici subacvatice

Inainte sa facem aceasta, doar aminteste-ti 2 lucruri:

 • 1.

  Sonarul tau va scana constant, ceea ce inseamna ca ecranul sonarului tau continua sa deruleze chiar daca sonarul nu se misca. Daca indentificatorul tau de pesti este stationar, substratul/partea de jos va aparea plata, dar s-ar putea sa nu fie. Pentru a face o poza exacta a conturului de substrat/de jos, asigura-te ca pescuiesti cu fire de pescuit momite cu momeli artificiale cu carlig sau pesti momeala, sau ca pescuiesti cu undita, la indentificatorul tau de pesti, la o viteaza inceata, constanta.

 • 2.

  Scara de adancime pe dreapta ecranului iti permite sa indentifici adancimea oricaror caracteristici pe care le gasesti. Citirea adancimii in dreapta sus a ecranului, iti arata adancimea substratului/de jos sub indentificatorul tau de pesti chiar acum - tine minte ca aceasta nu este neaparat aceeasi adancime ca si caracteristicile pe care le-ai scanat deja, mai ales daca scanezi depunerile sau punctele.

Acestea sunt caracteristici foarte valoroase pentru a viza o gama de specii, si vestile bune sunt, ca ei sunt usor de localizat cu un indentificator de pesti. Precum pescuiesti cu fire de pescuit momite cu momeli artificiale cu carlig sau cu undita in aparatul tau, o sa vezi schimbarea de contur de adancime - nu uita sa folosesti cititorul de adancime pe ecranul tau (pe Aplicatia Fish Deeper, este in coltul din dreapta sus a ecranului), asa ca poti sa urmaresti cat de repede se ridica sau coboara adancimea.

Scaderile si umflaturile vor fi usor de localizat, ca cea aratata mai jos.

Exista 3 tipuri care pot ajuta sa imbunatateasca precizia/acuratetea ta cand cauti aceste caracteristici:

 • 1.

  Odata ce ai indentificat o scadere, muta de la scanare cu raza larga la ingusta, si apoi scaneaza acea zona din nou. Aceasta ar trebui sa-ti dea un profil mai exact a schimbarii de contur, si de asemenea, o sa asigure ca eviti oricare zone moarte in scanarea ta.

 • 2.

  Cu Deeper, puteți crea hărți batimetrice – acestea sunt hărți subacvatice de contur codificate pe culori - în Modul barcă (modelele PRO, PRO+ 2 și CHIRP+ 2) și Modul GPS offshore (marin) (doar PRO+ 2 și CHIRP+ 2). Aceste harti vor arata, de asemenea, si scaderile si schimbarile de adancime, si sa faca mai usor sa intorci cele mai bune locuri din nou.

 • 3.

  Daca pescuiesti o zona larga, de exemplu pe kayakul tau, seteaza o alarma de adancime ca sa te alerteze cand intrii raza ta aleasa de adancime. In acest fel, poti vasli peste ape mai putin adanci fara sa trebuiasca sa-ti verifici indentificatorul de pesti, apoi incetiniste si incepe sa verifici ecranul tau cand suna alarma.

Acestea sunt , de asemenea, caracteristici foarte populare pentru o gama de specii, in special/mai ales, pradatori care le vor folosi ca si puncte/zone de ambuscada.

Culoarea pe ecranul tau este cruciala aici pentru indentificarea unui tufis/arboret si busteni/butucuri. Deoarece ei va vor trimite o frecventa diferita a intoarcerii sonarului, indentificatorul tau de pesti o sa le arate intr-o culoare diferita la substrat/partea de jos (altfel, va arata ca o cocoasa). Asa ca asigura-te ca alegi o paleta de culoare care va accentua/evidentia aceasta diferenta. In Aplicatia Fish Deeper, alege fie modul culoare Clasica (unde tufisurile/arboretii si bustenii/butucurile o sa arate verde, ca vegetatia) sau modul culoare de Zi (unde vor arata mov).

 • Vegetatie si buruieni

  Vei vrea sa localizezi vegetatia si buruienile ca zone potentiale de a arunca catre (de exemplu, daca pescuiesti apa de deasupra pentru pestii bass (pestii care se retrag in vegetatie acvatica densa, si scapa de pradatori, pe timpul verii), sau ca zone de evitat (de exemplu, daca pescuiesti la feeder sau vrei sa eviti ciotul/nodul in lemn).

  Ca si cum/asa cum te uiti dupa tufisuri/arboreti si busteni/butucuri, culoare te va ajuta mult. Buruienile si vegetatia o sa includa/prezinte si linii verticale, si poate sa dea o intoarcere pestrita/cu picatele/patata pe ecranul tau, decat bustenii/butucurile.

  Aici este un exemplu de scadere/declin/decadere cu multa acoperire de vegetatie.

 • Depresiune (geografica)

  Special pentru pescuitul la crap, depresiunile mici vor fi o caracteristica ideala pentru a viza/a tinti. Adeseori, aceste depresiuni sunt create de catre pestii insasi. Localizandu-I cu indentificatorul tau de pesti este usor - doar uita-te dupa pante/inclinari mici, in forma de V, in conturul cel mai de jos/de dedesubt, precum pescuiesti cu undita sau cu saule cu carlige de pescuit, trase prin apa, de o barca in miscare, si momite cu momeli sau momeala de pesti.

 • Varfuri ascutite/Puncte

  Punctele sunt mai graduale decat scaderile/declinurile/decaderile, dar localizarea lor este la fel de usoara (vezi captura de ecran mai jos).   Asigura-te ca mentii o viteza constanta, cand pescuiesti cu saule cu carlige de pescuit, trase prin apa, de o barca in miscare, si momite cu momeli sau momeala de pesti sau cand pescuiesti cu undita, asa ca sa obtii o citire exacta despre cat de abrupta este panta. Ar trebui sa scanezi cu un sonar cu raza ingusta pentru a primi cea mai clara citire, si sa te asiguri ca vezi orice stanca/recif sau umflatura, pe care scanarea cu raza larga ar putea sa n-o capteze/receptioneze (pagina noastra despre cum functioneaza sonarele explica de ce este aceasta).

4. Folosirea indentificatorului tau de pesti pentru a judeca tipul fundului apei/dedesubtului si duritatea

Oricare specii vanezi, stiind duritatea fundului/dedesubtului lacului si consistenta sa este o alta piesa cheie de cunoastere cand incerci sa spargi codul si sa obtii muscatura de peste. Sunt 3 factori de considerat cand intelegi/estimezi daca fundul apei/dedesubtul afisat pe indentificatorul tau de pesti este tare sau moale: culoarea dedesubtului, duritatea dedesubtului, si prezenta unei a 2-a intoarceri de substrat sau

 • Culoare

  Intensitatea intoarcerii sonarului de la un substrat tare va fi diferit de unul de la un substrat tare. Indentificatorul tau de pesti foloseste culoare pentru a arata aceasta diferenta. In paleta standard de culoare a ecranului Deeper, culoarea variaza de la maro monoton (mai moale) la portocaliu intens (mai tare). In paleta de culoare modul de zi (vezi captura de ecran), diferenta este chiar mai usoara de vazut, cu clasarea culorii de la mov (mai moale) la rosu, la portocaliu, la galben (mai tare).

 • ''Al 2-lea se intoarce''

  Ca si masina care am aratat-o mai devreme, substraturile/dedesubturile tari vor trimite inapoi intoarceri foarte puternice, care cateodata izbesc jos suprafata din nou. Acestea vor arata pe ecranul tau ca o a 2-a intoarcere a sonarului tau, fugind paralel dedesubt de linie, aratand partea de jos/substratul. Daca vezi unele din acestea, este un alt indicator ca substratul este tare.

 • Grosimea

  Ca si masina care am aratat-o mai devreme, substraturile/dedesubturile tari vor trimite inapoi intoarceri foarte puternice, care cateodata izbesc jos suprafata din nou. Acestea vor arata pe ecranul tau ca o a 2-a intoarcere a sonarului tau, fugind paralel dedesubt de linie, aratand partea de jos/substratul. Daca vezi unele din acestea, este un alt indicator ca substratul este tare.