Cum sa citesti Ecranul Aplicatiei (Deeper START)

Există două modalități prin care puteți vizualiza și interpreta datele despre sonar - utilizând modul de afișare De bază sau Brut (Raw Data) pentru sonar.

 • Modul de afișare de bază

  Modul de afișare de bază pentru sonar va simplifica afișarea datelor despre sonar pentru a afișa doar informațiile esențiale. Veți vedea pictogramele pentru pești, ambele de culoare portocalie și algele sau nămolul în nuanțe de verde. Vă recomandăm să începeți cu setarea afișării de bază pentru sonar dacă nu ați mai utilizat sonare înainte. După ce vă obișnuiți cu afișarea de bază pentru sonar, puteți comuta la afișarea brută pentru o căutare mai avansată și mai precisă a peștilor.

 • Modul de afișare brut

  Modul de afișare brut (raw data) pentru sonar va prezenta datele sonarului ca atare – fără filtre sau simplificare. Există o metodă mai avansată de vizualizare și interpretare a datelor despre sonar, dar este mai precisă decât modul de afișare de bază pentru sonar. Aflați mai multe despre modul de interpretare a datelor brute (raw data) despre sonar aici.

Interpretarea datelor utilizând modul de bază pentru sonar

Utilizarea modului de bază pentru sonar este extrem de ușoară și este recomandată dacă sunteți pescar începător sau dacă nu ați mai utilizat niciodată sonare.

 • Marimea pestilor

  Deeper-ul START afiseaza 3 marimi de imagini de pesti. Indentificatorul de pesti interpreteaza informatiile de sonar pe care le primeste si incearca sa determine daca este un peste. Face aceasta bazat pe factori precum marimea obiectului si forta intoarcerii sonarului. Te rog tine minte ca si cele mai avansate unitati nu sunt 100% exacte in interpretarea informatiilor, in mod corect. Cativa pesti mai mici inotand indeaproape pot fi marcati ca un singur peste mare sau niste obiecte subacvatice sau vegetatia poate da cateodata citiri similare acelora unui peste.

 • Adancimea pestilor

  Deeper-ul START va afisa imagini cu pesti la puncte diverse pe ecran, reprezentand locatia pestilor in coloana de apa. Prin intelegerea daca un peste este in inspre suprafata apei sau calatorind dedesubt, vei fi capabil sa alegi cea mai buna momeala pentru a prinde acel peste. Pentru pestii aproape de suprafata, poti folosi un plutitor suspendat, de nailon lung, cu carlig atasat sus, si care sta la o adancime predestinata, sau o manivela momeala care ruleaza la mica adancime. Cand ei sunt inspre substrat/dedesubtul apei, foloseste o platforma momeala adanca sau o manivela momeala de scufundare adanca. Oricare dintre aceste momeli alegi, poti fii sigur ca Deeper START te va proteja de la a face o greseala de incepator - pescuind sub pesti. Sunt 2 optiuni pentru masurarea adancimii pestilor: de la suprafata la pesti sau de la dedesubt la pesti. Poti alege cea care este cea mai convenabila pentru tine prin ''Setari'' in aplicatie.

 • Alarma de pesti

  Caracteristica Alarma de pesti permite notificari de sunet care sunt cantate cand un peste este ridicat de catre Deeper-ul tau. Cu alarma de pesti pornita, poti fii sigur ca nu vei pierde un peste chiar si cand te uiti in alta parte de la ecran.

Structura de dedesubt/substrat

Indentificatoarele de pesti sunt unelte ideale pentru citirea adancimii, observarea conturului de dedesubt/substrat si gasirea caracteristicilor subacvatice. Uneori, aceasta informatie iti va fi mai valoroasa decat marcarea, de fapt, a pestilor. 

Vegetatie si buruieni

Vei vrea sa localizezi vegetatia si buruienile ca zone potentiale sa arunci catre (pescuitul pradatorilor) sau ca zone de evitat (pescuit la feeder). Prin cunoasterea vegetatiei, poti localiza viata plantei, determina locurile de ascunzatoare a pradatorilor si punctele/zonele de ambuscada. 

Scaderi/decaderi

Scaderile sunt locurile  care merita extra atentie, mai ales cele abrupte. Mai mari, mai pronuntate, mai bune. Pestilor le plac scaderile, deoarece le da acces la surse de mancare usor accesibila, dar este in imediata apropiere de protectia apei mai adanci. 

Puncte

Punctele sunt mai graduale decat scaderile, dar detectarea lor este la fel de usoara. Asigura-te ca mentii o viteza constanta/stabila cand pescuiesti cu undita, ca sa poti primi o citire exacta despre cat de abrupta este panta.

Interpretarea datelor utilizând modul brut (raw data) pentru sonar

Modul brut (raw data) pentru sonar reprezintă o modalitate avansată de a localiza peștii și caracteristicile substratului. Vă recomandăm să utilizați acest mod odată ce aveți încredere că puteți utiliza Deeper START sau dacă ați avut experiențe neplăcute cu utilizarea sonarelor.

1. Identificarea peștilor utilizând modul brut (raw data) pentru sonar

 • Arcade de pești

  Identificarea peștilor utilizând arcadele de pești reprezintă o metodă avansată și este cea mai precisă metodă de localizare a peștilor. Pentru a utiliza această metodă, asigurați-vă că setarea Pictograme pești este dezactivată.

  Dar este important de amintit ca aceste arcuri pot varia in marime (lungime si latime), si poate sa nu fie un arc intreg - uita-te si pentru acele jumatati de arcuri. Captura de ecran de jos da niste exemple frumoase de arcuri diferite. Acestea variaza in lungime si latime, si cateva nu sunt arcuri intregi, dar acestea sunt toti pesti.

 • Pictograme pești

  Simbolurile de pesti sunt un instrument util cand incepi cu un aparat de sonar: indentificatorul tau de pesti interpreteaza informatiile de sonar pe care le primeste si incearca sa gaseasca daca este sau nu un peste. Face aceasta, bazat pe factori precum marimea obiectului si forta intoarcerii/revenirii sonarului. In cazul sonarelor Deeper, noi folosim un algoritm avansat in Aplicatia Fish Deeper pentru a interpreta informatiile. Din pacate, chiar si cele mai avansate unitati nu sunt 100% exacte in interpretarea corecta.

  Astfel, pentru cea mai bună precizie în utilizarea dispozitivului de găsit pești, trebuie să învățați să citiți datele pe cont propriu și să dezactivați Pictogramele pentru pești.

  Este timpul sa iei un pas hotarator, sa risti, si sa renunti la simbolurile de pesti - vei fi rasplatit cu citiri mai exacte cu referire unde sunt pestii. In plus, este bonusul adaugat sau/de invatarea si perfectionarea/imbunatatirea/rafinarea unei noi abilitati.

2. Aprecierea dimensiunii peștilor utilizând modul brut (raw data) pentru sonar

Acum ai observat/reperat cateva arcuri de pesti, este timpul sa iti dai seama ce ne spune fiecare arc despre cat de mari sunt pestii. Deci hai sa discutam despre lungime, grosime, si jumatate de arcuri intregi.

Lungimea arcului de peste

Cea mai obisnuita greseala pe care o fac pescarii cand isi citesc indentificatorul de pesti este sa se gandeasca ca un arc lung inseamna un peste mare. Aici nu este cazul. Pe ecranul sonarului tau, ar trebui sa te gandesti la lungime ca reprezentand timpul. De exemplu, imagineaza-ti ca iti pastrezi indentificatorul tau de pesti stationar in apa (cu alte cuvinte, nu-l rulezi si nu-l cauti). Daca este un peste dedesubt care este si stationar, ce vei vedea pe ecranul indentificatorului tau de pesti? Vei vedea o linie continua. Aceasta nu inseamna ca este o balena albastra esuata/blocata in iazul/balta/lacul in care pescuiesti. Inseamna ca exista un peste stationar sub indentificatorul tau de pesti, si poate fi unul foarte mic.

Acuma sa ne imaginam alt scenariu - din nou, sonarul tau este stationar, dar de data aceasta 2 pesti inoata prin raza sonarului tau, unul mare si unul mic. Pestele mare inoata foarte repede prin raza sonarului tau, cel mic inoata incet. Care dintre ei va face cel mai lung arc de pesti pe ecranul tau? Raspunsul este pestele cel mic. Aceasta este deoarece un obiect care se misca incet o sa lase un semn/o urma mai lung/a decat unul care se misca repede, indiferent de marimea lor.

Uita-te la captura de ecran mai jos. Aceasta intoarcere/revenire este de la un grup de pesti mici momeala care inoata in aceeasi directie intr-un mod coordonat. Observa cat de lungi sunt anumite arcuri. Aceasta poate fi pentru ca sonarul este stationar sau se misca foarte incet, sau pentru ca pestii se misca doar incet. In orice caz/ambele cazuri, este o buna ilustratie a faptului ca un arc lung de pesti nu inseamna neaparat ca este un peste mare.

Latimea arcului de pesti

Asa ca lungimea nu este un foarte bun indicator a marimii pestilor. Este mult mai bine sa te uiti la latimea arcului de pesti aratata. Doar aminteste-ti aceasta cand interpretezi arcurile de pesti: gandeste vertical, nu orizontal.Chiar daca arcul este scurt, daca este gros atunci inseamna ca intoarcerea/revenirea a venit de la un peste mare. Arunca o privire, din nou, la aceasta captura de ecran. Din 4 pesti aratati, care dintre ei este cel mai mare?

Raspunsul este pestele din dreapta jos. Toate arcurile sunt aproape la aceeasi lungime (si sunt toate destul de scurte). Dar grosimea arcului din dreapta jos ne spune ca este cel mai mare peste. Acest peste nu este un monstru, dar ar fi o prinzatura modesta.

Arcuri de pesti intregi sau pe jumatate

Ultimul aspect de amintit cand te uiti dupa arcurile de pesti este acela ca nu trebuie sa fie un arc intreg. Arcurile pe jumatate (ca cele aratate pe captura de ecran mai sus), de asemenea, arata ca sunt pesti. In tutorialul nostru despre cum functioneaza sonarele , explicam in detalii de ce uneori, obtii un arc intreg si de ce uneori, obtii un arc pe jumatate. Raspunsul scurt este ca o sa primesti un arc intreg daca un peste inoata prin gaura conului sonarului tau, si jumatate de arc sau arc partial daca ei doar inot printr-o parte din el. Dar ce este important de amintit cand iti citesti ecranul, este ca jumatate de arc sau arcul partial ar putea fi totusi un peste mare - calitatea arcului nu este un indicator despre cat de mari sunt pestii. Asa ca fii in alerta/pe faza atat pentru arcurile pline, cat si partiale, si aminteste-ti ca grosimea arcului este cel mai bun indicator al marimii pestilor.

Gasirea pestilor momeala pe indentificatorul tau de pesti

Pestii momeala o sa se arate pe ecranul tau ca liniute de unire/tasniri, linii sau chiar si puncte, asa ca pot aparea uneori asemenatoare vegetatiei. Sunt 3 diferente cheie, totusi:
-Pestii momeala vor fi, de obicei, suspendati in apa, nu pe jos;
-Pestii momeala pe care indentificatorul tau de pesti ii va arata intr-o culoare diferita a vegetatiei (in cazul culorii standard a ecranului Aplicatiei FishDeeper, ei arata galbeni mai degraba, decat verde).
-Pestii momeala vor fi adeseori in mingi, care vor fi atunci aratate ca un nor sau grup/manunchi, mai degraba decat linii.
Captura de ecran de mai jos arata atat pestii momeala individuali si o minge de pesti momeala. Observa diferenta in culoare de la vegetatia verde de jos.

Localizarea unui peste trofeu pe ecranul indentificatorului tau de pesti

Asa ca haideti sa reunim/sa aducem impreuna/sa punem in comun, ceea ce am invatat prin amintirea a 2 puncte cheie:
1. Gandeste vertical, nu orizontal - latimea arcului de pesti este cel mai mare indiciu pentru marimea pestilor.
2. Arcurile pot fi pe jumatate sau intregi - un arc pe jumatate sau incomplet nu inseamna ca este un peste mai mic. Din nou, latimea este cel mai bun indiciu al tau.
Indentificatorul tau de pesti nu iti va spune ce specii de pesti sunt, dar acum stii marimea, ai o sansa buna sa descoperi/descifrezi speciile, bazat pe lacul sau raul in care pescuiesti, si adancimea la care gasesti pestii. Deci cand vezi un arc ca cel de jos de pe ecranul tau, esti pe punctul de a prinde MARE!

3. Identificarea vegetației și a durității substratului utilizând modul brut (raw data) pentru sonar

Ați învățat deja cum să identificați structura substratului, pragurile și punctele de interes utilizând modul de bază. Când utilizați modul burt (raw data), logica de identificare a respectivelor caracteristici a substratului este identică. Cu toate acestea, modul brut (raw data) pentru sonar vă oferă o capacitate îmbunătățită de a identifica grosimea și dimensiunea algelor, precum și duritatea substratului.

 • Vegetația și algele

  Când utilizați modul brut (raw data) pentru sonar, puteți vedea vegetația subacvatică într-un mod mai detaliat. Algele vor apărea sub forma unor structuri verticale punctate de culoare verde. Veți putea să vedeți dacă sunt alge groase sau plante individuale dispersate. În această captură de ecran, observăm o cantitate mare de alge lungi și groase.

 • Duritatea substratului

  Când este activat modul brut (raw data) , puteți identifica părțile de pe substrat care sunt mai dure și pe cele care sunt mai moi. Culoarea și grosimea liniei care reprezintă substratul constituie un foarte bun indiciu pentru duritatea substratului. Intensitatea returului sonarului de pe un substrat dur va fi diferită față de cea de pe un substrat moale; în mod similar, și culoarea va fi diferită. Substratul moale va fi marcat cu o culoare maro închis, în timp ce substratul mai dur va avea o culoare portocalie aprinsă și mai strălucitoare.