Arunas satt i sin lastbil på väg tillbaka från sin fisketur och kände sig ganska nöjd. Han började få upp värmen igen (där ute var det knappt ovanför nollan) och han hade haft en härlig stund där ute på sjön. Höjdpunkten var när han tog en riktigt fin gädda.  

Men egentligen var hans fisketur inte riktigt över än. När han kom tillbaka till hemmets varma, sköna vrå igen skulle han upptäcka något som kom att förändra hans syn på fiske i den där sjön för all framtid. Allt han behövde var datorn, ett smart verktyg för att visa kartorna över sjön och skanningarna, och förstås den erfarna fiskarens kunskaper. 

Trolling av sjön

Deeper Flexible Arm

”När jag fiskar gädda i de här stora sjöarna sent på hösten har jag en metod som jag gillar att använda mig av. Jag monterar min Deeper PRO på min båt och ställer in den på båtläget (Boat Mode) i appen. Jag ställer in djuplarm inom det område där gäddan befinner sig under den tiden av året – på den här turen sökte jag inom ett område av 1,5 m/5 fot ner till 6 m/20 fot. Sen gillar jag att långsamt glida fram över vattnet och trolla med min Deeper för söka efter fiskeplatser. Larmet ljuder om jag hamnar inom det området så att jag kan sakta ner och titta extra noggrant på avläsningarna av djupet för att hitta de bästa fiskeplatserna”. 

Med djupsökaren inställd på sin Deeper började Arunas trolla genom sjön – en relativt ny plats för honom som han fortfarande höll på att utforska. Med ekolodet inställt på båtläget (Boat Mode) fick han skanningar som talade om djup, vegetation, betesfisk och fiskbågar. 

Men han skapade också en karta över undervattenskonturer med GPS:en på sin telefon under trollingen. Den kartan skulle dessutom visa sig vara avgörande för att han senare skulle göra en fantastisk upptäckt. 

En lovande plats

Deeper app

”Vid ett tillfälle startade djuplarmet och jag kunde se att jag hade kommit till en ganska brant kant – och gått från 5 m/16 fot till 1,4 m/4,5 fot. Jag var ganska nära land så det verkade vara en hyfsad plats. Ärligt talat så kollade jag inte särskilt mycket annat på avläsningarna från ekolodet eftersom jag bara ville sätta igång att fiska”. 

Så Arunas och hans fiskekompis började med några kast. Några minuter senare hade Arunas fått en riktigt fin gädda på kroken (73 cm/28 tum och 3,5 kg/8 lbs). Han provade med några andra platser, drog upp ett antal mindre gäddor och gav sig sen hemåt på gott humör. 

Rena turen eller hittat en ny fiskeplats?

lakebook

”Jag gillar att använda kartläggningsfunktionen även när jag söker efter rovdjur. Det ger mig möjlighet att titta igenom de områden där jag fiskade mer i detalj när jag har kommit hem för att se att jag inte har missat några viktiga detaljer. Speciellt om man har gjort en riktigt bra fångst och man vill räkna ut exakt vad det var som hände – var det rena turen eller har jag hittat en ny fiskeplats som kan vara värd att återvända till?” 

Så Arunas slog sig ner hemma vid datorn med en god kopp kaffe och loggade in på Lakebook, Deepers webbportal för att visa, analysera och dela dina kartor på valfri dator. 

Och det var en ny utgåva av Lakebooks funktioner som hjälpte Arunas att förstå exakt hur han lyckades fånga den där gäddan på just den platsen. Tack vare en ny uppdatering som synkar alla dina data kan du nu visa både dina kartor och skanningarna du gjort med ditt ekolod på Lakebook med varenda plats markerad med exakta GPS-data. 

”Jag började skrolla igenom mina skanningar. Med de nya funktionerna på Lakebook kan jag se på min karta den exakta platsen där jag gjort en specifik skanning. Så om jag att jag har markerat fisk på mina skanningar, tittar jag bara på kartan för att se var Deeper-ikonen är, så får jag den exakta platsen på kartan med GPS-koordinater om var jag markerade fisken.” 

Två viktiga upptäckter

Arunas började skrolla igenom sina skanningar för att hitta platsen där han hade fångat sin fina gädda. Då gjorde han två överraskande upptäckter. 

”Först och främst kan jag nere på kantens botten se gäddan jag fångade markerad på skanningarna. Jag hade redan börjat kasta då, så jag såg inte markeringen i tid”. 

Men hans andra upptäckt var ännu viktigare än så. 

”På skanningarna kunde jag se en enorm boll av betesfisk svävande ovanför ett stycke frodig vegetation när det blev grundare. Det visade sig att jag hade hittat den perfekta platsen för att hitta gädda på hösten och vintern. Betesfisken använder den här vegetationen hela vintern som matförråd och skydd och kanten gör det till den perfekta platsen för gäddan att ligga i bakhåll. På skanningarna ser man allt perfekt, lika tydligt som på ett foto.” 

En fiskeplats att återvända till om och om igen

Lakebook

Innan Arunas började använda Deeper och Lakebook brukade han återvända till samma plats där han hade fått fångst tidigare, men ofta gav den andra turen dit inte mycket fiskelycka. Ibland råkar man bara befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Men det betyder inte att du har hittat en fiskeplats för din favoritart. Och i stridens hetta har du inte möjlighet att analysera platsen mer grundligt. 

”Lakebook ger mig tid att titta igenom varje plats i detalj på en stor skärm hemma i lugn och ro. När jag sen hittar en fiskeplats har jag all den information jag behöver – uppgifter om djup, GPS-koordinater och en karta så jag kan navigera tillbaka till exakt samma plats. Jag kan till och med dela den med mina fiskekompisar när vi planerar våra turer.” 

”Nästa gång kommer vi att ta oss direkt tillbaka till den platsen. Det är en bra kant med det perfekta djupet och massor av vegetation – den perfekta platsen för gädda. Och när isen är tillräckligt tjock så kommer jag att ha samma plats som mål för isfiske”. 

Har du missat en fiskeplats? Någonsin fått fisk på en plats vid ett tillfälle, men blivit tomhänt vid nästa, utan att lyckas lista ut varför? Varför inte ta reda på mer om kartläggning av sjöar med Deeper, inklusive en enorm uppdatering av appen från Deeper som gör det enklare och säkrare än någonsin att synka data. 

Då kan du gå från att gissa till att veta.