Top 3 aandachtspunten om je op te richten bij het karpervissen

Top 3 aandachtspunten om je op te richten bij het karpervissen

Het vinden van de juiste stek is cruciaal voor een succesvolle karpersessie. En of je nu een nieuwe stek uitprobeert of een stek aanwerpt je al 100 keer bevist hebt, het is goed om steeds verdacht te blijven op plekken waar je een aanbeet kunt verwachten. Dus vroegen we Deeper Hero en karperfanaat Richard Handel om enkele tips te delen over het vinden van kenmerkende plekken waar je je kunt richten op de vangst van karper. Richard is lid van een syndicaat in Hampshire met vijf meren en ruim dertien kilometer aan rivier, dus heeft hij genoeg stekken die hij uit kan proberen.

Karpers zijn liefhebbers van typische punten in een water en ze zijn hier met grote regelmaat te vinden. Deze kenmerkende gedeelten van een water bevatten de meeste soorten voedsel waar ze van leven en ze dienen ook als schuilplaats.

Hier is mijn lijstje van drie van de beste plekken in een water waar karper zich op zal houden. Deze kenmerkende plekken zijn eenvoudig te vinden en zullen je zeker succes opleveren wanneer je vanaf de oever vist.

1. Overhangende bomen

Dit zijn schitterende plekken want ze zijn eenvoudig te vinden en rond vrijwel elk meer staan wel enkele van deze bomen. Wanneer je vist in de nabijheid van overhangende bomen, denk er dan aan dat er in het water afgezonken takken en ander vuil kan liggen. Je kunt het beste eerste enkele worpen maken met een loodgewicht zonder onderlijn – zo vind je snel de beste plek om je aas te deponeren.

De beste aanpak bij het bevissen van overhangende bomen

Persoonlijk bevis ik graag het gedeelte met een grindbodem onder de bomen, omdat dit door de karpers vrijgehouden wordt van vuil. Hier vis ik bij voorkeur met een felgekleurde pop-up met een sterke geur. Ik heb goede resultaten behaald met Frank Warwick’s Masala pop-ups, deze zijn feloranje gekleurd. De karper passeert dit soort stekken regelmatig op zoek naar voedsel, een felgekleurd stuk aas zal snel de aandacht trekken en hopelijk willen ze dit ook nader onderzoeken. Het is verstandig om een lijn met een hogere trekkracht te gebruiken (ik gebruik 18 lb), dit vanwege de mogelijke aanwezigheid van zebramossels of iets anders waarop de lijn doorgesneden kan worden, daarnaast gebruik ik ook graag een sterke haak.

2. Openingen tussen eilanden

Dit is nog een plek die eenvoudig te vinden is en de karper is een liefhebber van deze stekken. De karper kan hier vaak voedsel vinden en ook maken ze onderdeel uit van de routes die de karpers langs verschillende punten op het meer volgen.

De beste aanpak bij het bevissen van een opening tussen eilanden

Karpers nemen, net als mensen, nog wel eens een kortere route; de uiteinden van de eilanden zijn dan ook vaak de beste stekken. Vergeet echter niet om ook het midden van het meer de nodige aandacht te geven omdat hier vaak weinig gevist wordt. Wanneer een meer veel bevist wordt, dan begeven de karpers zich vaak verder uit de oever. Qua aas gebruik ik doorgaans hetzelfde aas als bij de overhangende bomen. De karpers zijn vaak alleen maar op doortocht bij dit soort stekken, ze verblijven er niet gedurende langere tijd.

3. Bulten, gaten en geulen

Deze drie kenmerken van een water heb ik bij elkaar in dezelfde categorie geplaatst. Je zult hulp nodig hebben om deze punten te vinden en ze goed te leren kennen. Voor de introductie van de sonars die met de hengel geworpen konden worden, was er maar een manier om dit soort punten te vinden en dat was met een marker float; het gebruik hiervan nam flink wat tijd in beslag. De Deeper sonars hebben dit probleem opgelost, ze hebben het proces tien keer versneld zodat je nu binnen zeer korte tijd die bulten en geulen kunt vinden. Daarnaast kan het vinden van dit soort punten met een marker float tricky zijn en je hebt er ook wat geluk bij nodig. Met mijn Deeper PRO+ gebruik ik de mogelijk om een waterkaart te maken vanaf de oever in combinatie met GPS. Dit betekent dat alle bulten en gaten geregistreerd worden, ik hoef niet meteen te weten waar ze allemaal precies te vinden zijn. In plaats daarvan sla ik alle gegevens op in de waterkaart en wanneer ik thuis ben bekijk ik de kaart met ‘Lakebook’ en dan vind ik de punten ook meteen. Hier zie je een van de kaarten die ik vervaardigd heb met een punt dat ik gevonden heb.

Op Lakebook bekijk ik de sonargegevens van dit specifieke punt, het zal duidelijk zijn dat dit een veelbelovende stek is.

De beste aanpak voor het bevissen van bulten, gaten en geulen

Qua onderlijn heb ik ervaren dat de Ronnie Rig de beste allround onderlijn is in bijna elke situatie, of je nu vist met pop-ups, wafters of zelfs met aas dat op de bodem aangeboden wordt. Deze onderlijn is een verbeterde uitvoering van de originele 360 rig, een onderlijn waarbij de 360 haak van JRC gebruikt werd (deze wordt helaas niet meer geproduceerd), maar dezelfde haak wordt nu geproduceerd door Spotted Fin.

Hetzelfde geldt voor gaten in de bodem, dit zijn plekken waar karpers zich graag ophouden en ze leveren dan ook vaak aanbeten op. De geulen fungeren als snelwegen onder water voor de karper, deze nemen wat meer tijd in beslag om ze goed te leren kennen. Het observeren van het water kan behulpzaam zijn bij het leren begrijpen van hun geheimen, maar alleen al het feit dat je weet waar ze te vinden zijn en in welke richting ze lopen is een prima uitgangspunt.

Houd je ogen open en blijf vissen
Wanneer je eerder genoemde kenmerkende punten weet te vinden, dan zal dit je zeker meer karper opleveren. Veel geluk.

Richard

Zurück zum Blog