Mijn ervaring vissen met de Chirp+2

Mijn ervaring vissen met de Chirp+2

De manier van vissen is in de afgelopen 15 jaar dat ik vis aanzienlijk veranderd, er zijn tegenwoordig zoveel handige gadgets om het vangen van een vis een stuk makkelijker te maken. Zelf vis ik voornamelijk op karper en hierbij is het belangrijk een goed beeld te hebben van onder andere de diepte en bodemstructuur. Niets is zo vervelend als aan het einde van de vissessie je aas op te halen en te constateren dat je het aas in het wier lag of dat het was weggezakt in een stuk zachte bodem. Jarenlang heb ik voorafgaand aan iedere sessie deze informatie verzameld met behulp van een pijldobber en een stuk lood. Deze manier van informatie inwinnen is op zich een prima methode maar is erg tijdrovend.

Door de jaren heen werd mijn leven steeds drukker en werd de tijd dat ik per sessie langs de waterkant kon zitten steeds korter. Om alle informatie toch te kunnen vergaren moest ik opzoek naar een oplossing voor dit probleem. Na wat navraag bij de lokale hengelsportzaak, reviews op het internet en op aanraden van vissers die ik tegen kwam langs de waterkant heb ik toen de Deeper Pro+ aangeschaft. Door de vis beter te kunnen lokaliseren en mijn aas op de juiste plekken te kunnen aanbieden gingen mijn vangsten aanzienlijk vooruit. Positief verrast was ik over het feit dat ik meer vis ving terwijl ik minder dagen/uren aan de waterkant zat. Over de overstap naar de Chirp+ heb ik dan ook geen moment getwijfeld.

“3 generaties Deeper producten. Pro+, Chirp+ en de Chirp+ 2.”

Nieuw model.

Een tijdje geleden ontving ik de Chirp+ 2. Dit is het nieuwste model van Deeper en ik was dan ook erg enthousiast deze te gaan proberen. De stevige verpakking ziet er professioneel en mooi uit, ook is de uitleg op de verpakking duidelijk. Zo is gelijk te zien dat je 5 jaar garantie op dit product krijgt, persoonlijk verwacht ik niet dat ik deze garantie nodig zal hebben. Voorgaande modellen hebben bewezen dat ze tegen een stootje kunnen en hebben mij nooit in de steek gelaten.

Wat mij als eerste opviel bij het openmaken van de verpakking is dat de Chirp+ 2 standaard geleverd wordt met een night cover, je hoeft deze dus niet apart aan te schaffen.

Dit vind ik superfijn want deze is wat mij betreft onmisbaar. Tijdens het vissen in de nachtelijke uren maar ook bijvoorbeeld bij mist of harde regen zorgt deze cover ervoor dat je de Deeper nooit uit het oog verliest. De grootte (6,5cm) en gewicht (92gram) van dit product is vergelijkbaar aan zijn voorgangers maar de Chirp+ 2 is een stuk krachtiger en heeft een gave nieuwe zandkleurige look.

Een van de redenen dat ik de sonar technologie van Deeper gebruik is omdat het verpakt zit in een kleine behuizing en werkt in combinatie met mijn mobiele telefoon. Geen extra tassen nodig want de Deeper past in de binnenzak van me jas.

De voorbereiding.

De Chirp+ 2 is volledig opgeladen binnen 2 uur. Dit vind ik vrij snel, zeker als je je bedenkt dat hij nu tot wel 15 uur gebruikt kan worden. De langere batterij duur is erg handig voor als je op visvakantie gaat of als je niet na iedere sessie direct wilt opladen. Voor degene die nooit eerder de producten van Deeper hebben gebruikt zit er in de verpakking een handleiding, maar ook krijg je in de app een uitleg om aan de slag te kunnen.

De Chirp+ 2 werkt via een wifi verbinding en heeft een ingebouwde gps, mobiele data is dus niet nodig. Om de gegevens te kunnen aflezen gebruik je de Fish Deeper app, deze is te downloaden via Google play store of de Apple store. De app is gratis te gebruiken maar heeft wel een betaalde uitbreidingsfunctie: Fish Deeper Premium.

Wat ik fijn vind is dat je bij aanschaf van de Chirp+ 2 de eerste 3 maanden gratis gebruik kan maken van deze functie. Fijn om uit te kunnen proberen en te zien of deze functie voor jou visserij interessant is. Met de Premium functie krijg je toegang tot wel 50.000 dieptekaarten (lokaal en wereldwijd) en kan je je vis sessie vooraf nog beter voorbereiden.

Genieten van de voordelen.

De Chirp+ 2 heb ik de afgelopen tijd uitgeprobeerd op verschillende watertypes: Stilstaand ondiep water met veel wier, stilstaand diep water en op stromend water (kanaal/rivier).
Bij aankomst aan het eerste water heb ik de Chirp+ 2 verbonden met de app.

   “De Chirp+ 2 is gemakkelijk te verbinden met de Fish Deeper app”

Wat ik zelf fijn vind is om eerst het water globaal in kaart te brengen met de grootste hoekstraal (47 graden), om daarna de gewenste aasplekken met de gemiddelde straalhoek (20 graden) gedetailleerd in kaart te brengen. De scan slaat hij automatisch op in de Fish Deeper app en kan je naderhand (ook als de Chirp+ 2 uitstaat) terugkijken en analyseren. Ook de gemaakte dieptekaart wordt opgeslagen en deze verschijnt bij een volgende sessie op dat water direct in je beeldscherm.

Dit vind ik erg handig, zo hoef je het water niet iedere keer helemaal opnieuw te scannen. Er zijn verschillende manieren om de met de Chirp+ 2 te scannen: aan een hengel vanaf de oever, vanuit een boot met een bootsteun of eventueel gemonteerd aan de voerboot.

Voor deze sessie heb ik gekozen om te scannen vanaf de oever met een hengel. Voor optimaal gebruik is het belangrijk dat je de bout in het juiste bevestigingspunt schroeft. De middelste is bedoeld voor het vissen vanaf een hogere pier en de onderste is bedoelt voor het vissen vanaf de oever. De Chirp+ 2 heeft geen aan en uit knop, hij gaat automatisch aan wanneer hij in aanraking komt met water. Aan het begin van iedere scan vraagt de Fish Deeper app op welke manier je hem gaat gebruiken.

Tijdens het scannen kwam ik er al snel achter dat dit water een gemiddelde diepte heeft van 90 cm tot 1 meter. In tegenstelling tot andere sonars scant de Chirp+ 2 al vanaf 15 cm water, dit vind ik een groot pluspunt en dit was dan ook een van mijn redenen om de Chirp+ 2 aan te schaffen.

Het verschil qua bodem hardheid is ook op deze (on)diepte goed zichtbaar en al snel heb ik een paar harde stukjes bodem gevonden vrij van wiergroei. Deze plekken heb ik in de app gemarkeerd, zodat ik ze ook een volgende keer gemakkelijk terug kan vinden. Na afloop van het scannen voer ik de plekken aan en eenmaal het haak aas op de juiste plek is het wachten op de eerste aanbeet.

Ben je zelf niet zo van het rustig afwachten en ga je liever actief op zoek naar de vis? Bijvoorbeeld met een dobber of met een plug (op roofvis), dan kan de Chirp+ 2 ook zeker een uitkomst zijn. Doordat hij zo compact is kun je hem ook gemakkelijk gebruiken voor het lokaliseren van de vis.

“ een schoon stuk harde bodem of plateau vinden kan het verschil maken tussen wel of niet vangen”

Tijdens het scannen van het volgende water heb ik gekozen voor het scannen vanachter mijn voerboot. Dit water is veel groter dan het vorige en ook een stuk dieper.

De Chirp+ 2 heb ik daarom voor deze scan met de Deeper bootsteun bevestigd aan mijn voerboot.
Het fijne is dat de Chirp +2 niet stoort op andere apparaten zoals de zender van een voerboot, het kan dus prima samen gebruikt worden.

In Chirp+ 2 heeft zowel dichtbij als op grotere afstand (tot 100 meter) dezelfde goede en stabiele verbinding. Ook hier geeft hij een goed beeld van de bodem structuur, het diepste punt in dit water is 13 meter. De beschrijving geeft aan dat je echter nog veel dieper zou kunnen scannen, tot wel 100 meter diepte.

Het fijne van de Chirp+ 2 in combinatie met de Fish Deeper app is dat je alle instellingen overzichtelijk in een kolom hebt staan. De standaard instellingen zijn gemakkelijk aan te passen en zo kan je het geheel naar eigen wensen instellen. Zeker als je vist op verschillende soorten watertypes en in verschillende seizoenen is dit zeker een pluspunt.

Tijdens mijn visserij op het kanaal gebruik ik andere instellingen qua gevoeligheid dan wanneer ik op stilstaand water scan. Erg handig dat dit zelf gemakkelijk in te stellen is, zo is de Chirp+ 2 geschikt voor alle watertypes.

Mijn conclusie.

Tevreden kan ik terugkijken op het gebruik van de Chirp+ 2 deze afgelopen weken. De nieuwe zandkleur ziet er niet alleen heel mooi uit maar is in het water ook nog eens duidelijk zichtbaar. De Chirp+2 is een sterk staaltje technologie in een compacte behuizing. Door de gebruiksvriendelijke app is het voor iedereen mogelijk deze technologie te gebruiken. Erg tevreden bent ik over de upgrades van deze Chirp en ik blijf hem dan ook zeker gebruiken. Voor mijn visserij op karper, maar ook voor bijvoorbeeld roofvisserij, witvisserij of ijsvisserij is dit een ideale manier om alle informatie snel en gemakkelijk te vergaren. De Chirp+ 2: Mooi en Krachtig!

Liefs,
Mandy Jellema

Back to blog