Een toplocatie vinden om op snoek te vissen

Een toplocatie vinden om op snoek te vissen

In de auto op de terugweg van zijn visuitje voelde Arunas zich tevreden. In de auto was het lekker warm (buiten was het net boven nul) en hij had lekker gevist op het meer. Het hoogtepunt was het binnenhalen van een fantastisch mooie snoek.  

Maar daar bleef het niet bij. Eenmaal thuis in het comfort van zijn warme woning zou hij een ontdekking doen die de manier waarop hij op het meer viste voor altijd zou veranderen. Alles wat hij hiervoor nodig had, was zijn computer, een slim programma om zijn kaarten en scans van het meer te bekijken, en natuurlijk de kennis die hij als visser in de loop van de jaren had opgedaan. 

Vissen op het meer met een sleeplijn

Deeper Flexible arm on boat

“Als ik in de late herfst op het meer op snoek vis, heb ik een speciale aanpak. Ik monteer mijn Deeper PRO op mijn boot en stel de app in op ‘boot-modus’. Dan stel ik een diepte-alarm in op de diepte waarop de snoek zich bevindt in deze tijd van het jaar. Deze keer keek ik naar een diepte tussen de 1,5 en 6 meter. Vervolgens vaar ik over het water met de Deeper aan een sleeplijn, zodat ik naar goede visplekken kan zoeken. Het alarm gaat af als ik boven een goede plek vaar, waarna ik vaart minder en goed naar de dieptemetingen kijk om de beste visplekken te vinden.” 

Met de dieptezoeker van Deeper ingesteld, begon Arunas het meer af te zoeken, op een voor hem vrij nieuwe plek die hij nog moest onderzoeken. Met de sonar in boot-modus, maakte hij scans met daarop de diepte, vegetatie, prooivissen en visbogen.  

Tegelijkertijd maakte hij tijdens het slepen een onderwater-contourkaart met behulp van de GPS van zijn telefoon. De kaart die hij zo maakte zou van groot belang zijn bij de fantastische ontdekking die hij deed. 

Een veelbelovende plek

pike on deeper app

“Op zeker ogenblik ging het diepte-alarm af en zag ik een vrij steile overgang naar dieper water, met een diepteverloop van 1,4 naar 5 meter. Ik was vlak bij de oever dus dit leek me een goede plek om te vissen. Ik keek echt niet naar de andere gegevens op de sonar want ik wilde gewoon beginnen met vissen.” 

Arunas en zijn vismaat begonnen daarna enkele keren uit te werpen. Een paar minuten later had hij een hele mooie snoek binnengehaald, van 73 cm / 3,5 kilo. Hij probeerde nog een paar andere plekken, ving nog een paar kleinere snoeken, en ging zeer tevreden naar huis. 

Was dit geluk of een nieuwe toplocatie?

lakebook

“Ik gebruik graag de functie om het water in kaart te brengen, zelfs als ik op jacht ben naar roofvis. Zo heb ik thuis de mogelijkheid om de plekken waar ik gevist heb nog eens in detail te bekijken, waardoor ik kan zien of ik nog belangrijke details gemist heb. Zeker bij een goede vangst wil je exact weten wat er gebeurde, was het geluk of heb ik een nieuwe toplocatie gevonden waar ik vaker naar terug kan komen?” 

Met een warme kop koffie erbij zette Arunas zich thuis achter zijn pc en melde zich aan bij Lakebook, het webportaal van Deeper om kaarten te bekijken, analyseren en delen op elke computer.  

Het was een nieuwe functie in Lakebook die Arunas hielp om exact te begrijpen hoe hij de snoek op die plek gevangen had. Dankzij een nieuwe update die alle gegevens synchroniseert, kunt u nu uw kaarten en uw sonar-scans op Lakebook bekijken, waarbij alle plekken gemarkeerd zijn met exacte GPS-gegevens. 

“Ik begon door mijn scans te bladeren. Door gebruik te maken van de nieuwe functies op Lakebook kan ik op mijn kaart de exacte locatie zien waarvan ik een bepaalde scan gemaakt heb. Als ik dus een vis gemarkeerd zie op een van mijn scans, kan ik op de kaart zien waar het Deeper-icoontje is, om precies de GPS-coördinaten te weten van de plek waar ik die vis gemarkeerd heb.” 

Twee belangrijke ontdekkingen

Arunas bladerde door zijn scans om de plek te vinden waar hij die mooie snoek ving. Daarbij deed hij 2 verrassende ontdekkingen. 

“Ten eerste, op het diepe punt bij de overgang naar dieper water zag ik de snoek die ik ving gemarkeerd op de scans. Op dat moment was ik al begonnen met uitwerpen dus ik had deze markering toen niet gezien.” 

Maar zijn tweede ontdekking was veel belangrijker.  

“Toen zag ik op de scans een enorme school prooivis die boven een plek met weelderige vegetatie zwom, daar waar het ondieper werd. Het bleek dat ik de perfecte plek gevonden had om op snoek te vissen in de herfst en de winter. De prooivis gebruikt de vegetatie de hele winter als voedsel en om in te schuilen, en de overgang naar dieper water is de perfecte plek voor snoeken om vanuit te jagen. En op de scans zie je dat allemaal perfect, zoals op een plaatje.” 

Een toplocatie om steeds weer naar terug te komen

Lakebook

Voordat hij Deeper en Lakebook gebruikte, kwam Arunas vaak terug naar dezelfde plek waar hij eerder vis had gevangen, maar was dan vaak niet meer zo succesvol. Soms ben je gewoon op het juiste moment op de juiste plek.  Maar dat betekent niet dat je een toplocatie gevonden hebt voor je favoriete vis. En terwijl je enthousiast aan het vissen bent, zie je niet de kans om de plek in detail te analyseren. 

“Lakebook geeft me de tijd om elke plek gedetailleerd te bekijken op een groot scherm vanuit het comfort van mijn eigen huis. Als ik dan een toplocatie vind, heb ik alle informatie die ik nodig heb: gegevens over de diepte, de GPS-coördinaten en een kaart zodat ik de exacte plek weer terug kan vinden. Ik kan alles zelfs met mijn vrienden delen als we een visuitje plannen. 

“De volgende keer gaan we direct terug naar die plek. Er is een overgang naar dieper water van een ideale diepte met veel vegetatie, de perfecte plek voor een snoek. En als het ijs dik genoeg is ga ik op deze plek ook ijsvissen.” 

Miste u wel eens een toplocatie om te vissen? Hebt u wel eens ergens vis gevangen, waar u later terugkwam om vervolgens niets meer te vangen, en u weet niet waarom? Probeer het eens met ‘Lake mapping’ van Deeper, inclusief een grote update van de Deeper-app voor het nog eenvoudiger en veiliger maken van het synchroniseren van gegevens. 

Met Deeper hoeft u niet meer te gissen maar weet u waar de vis zich bevindt. 

Zpět na blog